Rekviem az orvosi egyetemért

2018. szeptember 10. 07:48

A megoldásnak egy új orvosi egyetem létrehozása látszik, amelynek azonban már nem Marosvásárhely adna otthont.

2018. szeptember 10. 07:48
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Az orvosi egyetem szimbolikus jelentőséggel bír a marosvásárhelyi magyarság szempontjából. A magyar nyelvű oktatás megszűnésével visszafordíthatatlanná válik a magyar közösség térvesztése Székelyföld egyetlen nagyvárosában. Egy olyan magyar közösségről van szó, amelyet a rendszerváltás óta – az 1990-es év fekete márciusától, a magyarellnes pogromtól az orvosi egyetem most küszöbön álló elvesztéséig – folyamatos kudarcélmények érik. Hogy így alakultak a dolgok, azért elsősorban a lassan három évtizeden keresztül tájbasimuló, önfeladó politikát folytató RMDSZ tehető felelőssé.

A kérdés felkerült a magyar kormányzat napirendjére is. Épp időben, mert úgy fest, az erdélyi magyarság nem hajlandó vagy képtelen a kellő határozottsággal kiállni a magyar nyelvű orvosképzés mellett. Az egyetem szenátusának magyar tagjai kerülik a nyílt színvallást, úgy fest, arra várnak, mások döntsenek, ők majd alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület utcai tüntetései pedig rendre érdektelenségbe fulladnak.

Orbán Viktor Tusványoson egyértelműen jelezte: az orvosképzés fenntartásában érdekeltek számíthatnak a magyar kormány támogatására. A körvonalazódni látszó megoldásnak egy új orvosi egyetem létrehozása látszik, amelynek azonban már nem Marosvásárhely adna otthont.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoligoo
2018. szeptember 10. 11:03
Nehez az ilyen aljas huzasokat elfelejteni. Es mi magyarok nem is fogjuk...
A teremburáját
2018. szeptember 10. 09:25
Nehéz kérdés, mert az akkreditálás hosszú éveket venne igénybe s addig nem biztosított a klinikai gyakorlat sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!