Magyarország lett a régió fake news nagyhatalma

2018. április 01. 20:53

A kétéves kutatás lehetőséget adott a vizsgált területek javulásának, illetve romlásának a mérésére is 2016 és 2018 között, Magyarország az utóbbi két évben jelentősen sokat romlott mind a sajtószabadság, mind a dezinformálhatóság szempontjából.

2018. április 01. 20:53
Lebanov Barbara
DinnyeFarm

„Krekó Péter szociálpszichológus szerint »a kutatások azt mutatják, hogy a dezinformáció és az álhír terjedéséhez a kedvező környezetet elsősorban a torz nyilvánosságviszonyok, az erős társadalmi feszültségek, a társadalmi, politikai, vallási, etnikai ellentétek, azaz általában az erős polarizáció és elfogultság teremtik meg. Fontos ugyanakkor a kritikai képességek szerepe is, amiben az oktatás szerepe lényeges: az analitikus gondolkodás erősítése kísérletek szerint felvértezheti az embereket az álhírekkel, összeesküvésekkel szemben.«

Ezt igazolni látszik, hogy az északi államok — köztük Dánia, Finnország és Svédország — bizonyultak a legkevésbé befolyásolhatónak, köszönhetően a rendkívül magas oktatási színvonalnak és a sajtószabadság kiemelkedő állapotának.

Közép-Európa északi és nyugati része sem szégyenkezhet a felmérés összesített rangsorában, Belgium, Németország, az Egyesült Királyság illetve Ausztria is szép eredményeket ért el.

Nem mondható ez el azonban a balkáni országokról, ahol egyértelműen a legrosszabb eredmények születtek.

Krekó szerint »nem meglepő, hogy a kutatás a Nyugat- Balkánon mutatta ki a legerősebb sérülékenységet a dezinformációval szemben, hiszen ebben a régióban egyszerre adottak a nem kellően plurális médiaviszonyok, a mély, történelmileg beágyazott etnikai konfliktusok, és az ezen problémákra részben ráerősítő, tehát az etnikai identitástudatot tüzelő állami politika és az oktatási rendszer. A délszláv háborúk időbeli, és Oroszország, illetve Törökország térbeli közelsége is fontos, akik maguk is fontos szereplők a régió álhírpiacán.«

Magyarország azonban a rangsor 26. helyén közelebb áll Albániához és Törökországhoz, mint az élmezőnyhöz. Lengyelország és Csehország is előttünk végzett, így saját régiónkhoz képest is alulteljesítettünk. A kétéves kutatás lehetőséget adott a vizsgált területek javulásának, illetve romlásának a mérésére is 2016 és 2018 között, Magyarország az utóbbi két évben jelentősen sokat romlott mind a sajtószabadság, mind a dezinformálhatóság szempontjából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2018. április 03. 15:58
Igaza van, szar a szólásszabadság. A héten se merte megírni senki, hogy a patás a szőlőbányájában verte laposra a nejét.
fogas paduc
2018. április 03. 14:05
Hát igen. Migránsválság is csak nálunk van. A sajtószabadság megtestesítőinél egy dekagrammnyi sincs.
NotaBene
2018. április 02. 21:30
A Mandiner szemlézéséből kimaradt: "az egyre erősödő politikai megosztottság tovább erősíti a dezinformálhatóságot, a külön megismerési univerzumban élő információs „törzsek” kialakulását".... .... "A fő probléma manapság nem feltétlenül a kritikai gondolkodás teljes hiánya: sokkal inkább a hivatalos forrásokkal szembeni túlzott kritikai gondolkodás"
kitiltott
2018. április 02. 20:03
soha annyi hamis hír acsarkodáételezés és egymásra mutogatós hamis hír nem jelent meg magyarországon mint most amióta Soros papa 18 milliárd dollárjának ölég nagy része be lett fektetve a magyar "orbánváltásba" nincs még egy olyan ujságiró annyit hazudna mint a balfos liberális gender buzik orbánt szapuló része ..az anyjukat is megb..nák 20 forintért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!