Spanglit a suliba

2018. január 30. 22:26

A Tanítanék Facebook-oldalán most visszasírt, Magyar Bálint-i oktatásirányítás által okozott károkat azóta sem lehetett teljesen jóvátenni.

2018. január 30. 22:26
Korompay Csilla
Magyar Hírlap

„A Tanítanék arcai pedig képesek tovább mantrázni a még 2016-ban kitalált szöveget, amely szerint mögöttük »csak a tábla áll«, s ehhez – a háttérben nyolc ellenzéki párt egy-egy képviselőjével – most még azt is sikerült hozzátenni, hogy az oktatás ügye politikamentes és pártsemleges. És nem szakadt rájuk a színpad drapériája.

A jelek szerint a Tanítanék mögött (álló tábla mögött) – a komplett balliberális ellenzéken kívül – a Gulyás Márton-féle, a Norvég Civil Alapból finanszírozott Humán Platform Egyesület áll, valamint immár szoros kapcsolatot ápol az Open Society Foundations által pénzelt, aurórás Marom Klub Egyesülettel. Az Auróra, a belvárosi liberális értelmiség, illetve a Soros-civilek egy részének a környék lakói által kevésbé kedvelt főhadiszállása nyilván számos tevékenységre alkalmas, de a Jóisten mentsen meg minket attól, hogy ott tervezzék meg az új alaptantervet. A Tanítanék Facebook-oldalán most visszasírt, Magyar Bálint-i oktatásirányítás által okozott károkat azóta sem lehetett teljesen jóvátenni (...)

A jövő az ugrásszerű technológiai fejlődés miatt egyre kiszámíthatatlanabb, hatalmas változások következhetnek be akár öt-tíz éven belül, és csak az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk a gyermekeinknek. Nagy kihívások, talán ijesztő próbatételek várnak rájuk, amire felkészülni valószínűleg nem is lehet, de biztos alaptudással, műveltséggel és elfogadható fizikai állapotban nagyobb esélyük lesz helytállni. Nem Oktatási Minimumra van tehát szükség, hanem észszerű maximumra. Ezt azonban az Aurórában úgysem értik, hiszen keményen tanulni vagy mondjuk sportolni, fárasztóbb még a transzparensgyártásnál is. De a legeslegfárasztóbb új, valódi ötletekkel, esetleg hiteles, vonzó jövőképpel előállni sablonos közhelyek helyett. Nem is megy nekik. Ők egy ilyen minimum-ellenzék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2018. január 31. 19:41
A magyar 15 éves diákok 477 pontos átlageredményt értek el a PISA2015 természettudományi tesztjén, és ezzel 2012 után második ízben teljesítettek rosszabbul az OECD-országok átlagánál.
kunfia
2018. január 31. 19:30
A kompetenciaalapú oktatás, ami felé az elmúlt egy-két évtizedben történt némi elmozdulás, például az érettségi megváltoztatásával. A középszintű érettségire azt szokták mondani, hogy kompetencia-központú, a matematika terén például olyan feladatokat látok, amelyek az utcán jártunkban-keltünkben is előfordulhatnak, olyan kompetenciákat kér számon, amelyek az életben valóban fontosaknak tűnnek. Bár tény, hogy ez még nem annyira jelentős lépés, de valami legalább elkezdődött. Általában maga a pedagógia is egyre inkább a kompetencia-központú oktatás felé fordult, ez az irány azonban 2013 szeptemberében megtört, amikor új Nemzeti alaptanterv és kerettantervek léptek érvénybe. Korábban volt egy tendencia, megvolt a szándék, de azóta e tekintetben visszaléptünk.
kunfia
2018. január 31. 19:27
A magyar oktatási rendszerrel bizony problémák vannak – ezzel a szülők, diákok, tanárok nagy többsége egyetért. Az iskolák alulfinanszírozottak, a pedagógusok nem keresnek eleget, ellenben túlterheltek, a gyerekek fáradtak és motiválatlanok. A világ változik, a tananyag örök – ugyanaz a berögződés, metódus ötven éve már, teljesen elveszítve a kapcsolatot az élő kultúrával és a diákok szükségleteivel.
balbako_
2018. január 31. 05:59
Lassan már pofáról ismerjük azt a kb 500 tüntetőt, akik vasszorgalommal kijárnak minden Orbán elleni ügyben. De ezek döntő többsége nem tanár, még csak nem is tanult,ők bolsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!