Minek kell emoji egy felvételibe?

2018. január 25. 15:20

Hosszasan lehetne polemizálni, hogy maga a felvételi procedúra szükséges-e egyáltalán, hisz a gyerekeket stresszeli, és sok esetben nem is azt méri, amit a tananyag elvár.

2018. január 25. 15:20
Balatoni József
WMN

„Már alapból azon hosszasan lehetne polemizálni, hogy maga a felvételi procedúra szükséges-e egyáltalán, hisz a gyerekeket stresszeli, és sok esetben nem is azt méri, amit a tananyag elvár. Kitehető-e ennek egy negyedikes, hatodikos vagy nyolcadikos? Igen és nem. Fontos lenne, hogy találkozzanak olyan helyzetekkel, amelyekben nyomás alatt kell teljesíteniük és ne csak az érettségikor szembesüljenek ezzel, viszont ennyi idősen nem biztos, hogy úgy teljesít egy diák, ahogy azt a képességei megengednék. Azért valljuk be, egy fárasztó hét utáni szombat délelőttön, nem túl könnyű megoldani semmilyen feladatlapot, pláne, ha a felvételi múlik rajta.

Alapvető probléma még az is, hogy mindenkinek ugyanazt kell végigcsinálni, a feladatsor nem differenciált, nem tesz különbséget a diákok képességei között. Én személy szerint annak vagyok a híve, hogy minden iskola maga állítsa össze a felvételi feladatlapokat, és mérhesse maga, milyen képességeket tart fontosnak. Tudom, ez annak a dolgát nehezíti meg, aki hat-nyolc intézménybe is beadja a jelentkezést, bár teljesen feleslegesnek tartom, hogy valaki ennyi helyre jelentkezzen. Ha a képességnek, érdeklődésnek megfelelően választják ki az iskolákat, akkor három is bőven elég ahhoz, hogy valamelyikbe nagy bizonyossággal bekerüljön a gyerek.

Azt sem tartom elfogadhatónak, hogy csak az az iskola hirdethet felvételi elbeszélgetést, amely kéri a központi felvételi megírását is. Hogy ez miért van így, nem tudom, és nem is értem. Hisz sokszor a felvételi elbeszélgetés sokkal többet ér, és jóval több dolgot elárul egy diák képességeiről, személyiségéről, mint egy teszt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akohazi
2018. január 27. 17:01
Nagyon fontos és szükséges a felvételi vizsga, mert az arra készülő tanuló és tanára így egy oldalra kerülhetnek, Míg ha csak az iskolában megszerzett pontokkal is be lehet kerülni, akkor a tanuló csak zargatásnak veheti (és veszi is) a felvételi előtti oktatást, számonkérést. A felvételi tárgyában viszont az adott intézményre, szakra jellemző írásbeli és szóbeli lenne a jó. Azt gondolom, hogy ezt a kormányzat azért nem engedi, mert akkor sokkal nehezebb lenne a kezében tartania az oktatási rendszer irányítását.
annamanna
2018. január 26. 02:50
Természetesen sokkal jobb a teszt, mint a szóbeli elbeszélgetés. Objektívebb, visszanézhető, kevesebb alkalmat ad a manipulációra, rizsázásra, protekcióra, a szubjektív tévedésekre. Aki nem képes egy tesztet kitölteni, az később hogyan akar egyetemet végezni, értelmiségi pályára menni? Szóban sokkal inkább el tudja adni magát az, aki lusta, de szépen mosolyog és aranyos meg cuki. Politikusok között is lehet látni, hogy nem egy van, aki egész életében abból élt, hogy ugyan a szellemi teljesítménye meglehetősen gyenge, de aranyosan mosolyog és kinézetre el tudja adni magát. Tipikusan ilyen Juhász Péter, Deutsch Tamás és Kunhalmi Ágnes. A tanulást tekintve nem szabad elfelejtkezni a szorgalom jelentőségéről, az pedig írásos számonkérés során sokkal inkább mérhető. Hogy a lusta ember kreatív, azt a téveszmét hagyjuk meg Vekerdi Tamás ópiumának. Se a Wright fivérek, se Edison (etc) nem voltak lusták. Szóbeli elbeszélgetéstől semmivel sem látszottak volna megnyerőbbnek, mint írásos produkciótól.
röviden
2018. január 25. 20:19
Tudom, hogy ez a WMN nevű akármi hozzátartozik a szép, mai magyar valósághoz, de mindenkinek jobb lenne, ha a t. redakció mellőzné a szemlézését. Kíméletből. Irántuk meg irántunk is.
zakar zoltán béla
2018. január 25. 19:19
hhhhhhhhhhhhhehe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!