Mit szabad a feministáknak, és mi változik a #metoo kampánnyal?

2017. november 11. 16:08

Nem igaz, hogy a társadalom ne tudna a tapizós, dörgölőzős, munkáért szexet váró, hatalmi viszonnyal visszaélő férfiakról.

2017. november 11. 16:08
Ámon Kata
Mérce

„Nem igaz, hogy a társadalom ne tudna a tapizós, dörgölőzős, munkáért szexet váró, hatalmi viszonnyal visszaélő férfiakról. Ezeket az eseteket mindenki megtapasztalta eddig is, csak éppen a társadalom nem hitt azoknak a nőknek, akik elmondták, nekik a jelenlegi viszonyok nem jók, hogy ez erőszak.

Fontos itt kimondani, hogy az, hogy nők ezekről a zaklatásos helyzetekről írni és beszélni mernek, hogy végre egyre többen hisznek nekik, a feministák érdeme. Nem arról van szó, hogy a feministák kézhez kaptak egy kampányt, amivel nem tudnak mit kezdeni: ez a kampány azoké az – elsősorban – nőké, akik megosztják a történeteiket, akik beszélnek az áldozathibáztatásról, a nők elleni erőszakról. Az, hogy nem tudnak ennél többet vagy jobban beszélni róla, nem az ő saruk: ennek az az oka, hogy a politikai térből alapvetően kirekesztik őket.

A feminizmus nem egy népművelői szakma, nem arról van szó, hogy a feminizmus szakmai képviselőinek csak ki kellene állnia a művelődési ház színpadára, és ügyesen elmagyarázni, hogyan kellene az embereknek a nők elleni erőszakról beszélni. A valóságban a nőknek szembe kell menni azzal, hogy jellemzően nem őket kérdezik meg az őket érintő kérdésekről, hogy rendkívül kifizetődő – mind anyagiak, mind figyelem szempontjából – olyan véleményvezérnek lenni a médiában, aki a nőket hibáztatja, sőt, egyenesen alázza, míg férfiaknak ezt nem kell elszenvedniük.

#metoo kampány ezt a hatalmi és érdekkülönbséget nem tudta megszüntetni, és ezt nem is lehetett várni. Egy szexuális zaklatás elleni kampány akkor érne révbe, ha szigorú és egyértelmű törvényi szabályozás és intézményi protokollok jönnének létre, hogy az erőszaknak legyen következménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2017. november 12. 22:22
A vadászok etikai kódexében egy fontos szabály: HÁZINYÚLRA NEM LÖVÜNK! A nagybecsű rendező, érdemes művész urak, mint altesti vadászok viszont a nekik kiszolgáltatott házinyulakra lövöldöznek!
vigyor
2017. november 12. 21:01
A metoo kampány pont azért nem ér semmit, mert hisztérikus feministák csinálják. Ugyanazok, akik azért mindent megtesznek, hogy a hagyományos értékek feledésbe merüljenek.
ato boldizsár
2017. november 12. 20:52
"...akkor érne révbe, ha szigorú és egyértelmű törvényi szabályozás..." -szerintem elég szigorú az. Igaz, előtte bizonyítani kell...
atila68
2017. november 12. 19:10
Mesélj Kata sikerült már lakástámogatást kikuncsorognod valamelyik önkormányzattól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!