Katalánok, székelyek...

2017. október 08. 12:33

A függetlenségre, szabadságra oly érzékeny Európai Bizottság miért hallgat?

2017. október 08. 12:33
Stefka István
Stefka István
Az Öreg

„Feketén-fehéren kiderült, hogy az Európai Unió befolyásos tagja, a spanyol kormány semmibe veszi a függetlenségi népszavazást, a katalán függetlenségi törekvéseket, a spanyol rendőrség erőszakosan, agresszíven lépett fel a szavazókkal szemben. Spanyolország leggazdagabb régiója lakóinak kilencven százaléka a független katalán államra voksolt. A referendumot azonban törvénytelennek ítélte a spanyol hatóság, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök közölte, hogy nem is volt népszavazás Katalóniában. Azaz nem vette tudomásul, hogy egy népcsoport – csaknem nyolc millióan – függetlenséget akar. Carles Puigdemont katalán elnök viszont érvényesnek tartja az elszakadni kívánó katalánok népszavazását, és hangsúlyozta, hogy a rendőri brutalitás, a szavazni akarók akadályoztatása ellenére az érvényes szavazatokkal a katalánok jogosultak a függetlenségre.

A függetlenségre, szabadságra oly érzékeny Európai Bizottság miért hallgat? Miért nem nyilvánít véleményt? Hol van a szolidaritás? Ilyenkor lehet látni, hogy ezer sebből vérzik a kisebbségi jog, a kisebbségi érdekérvényesítés Európában. Nem szeretnek beszélni sem a baszkok, a bretonok avagy a Szigetországban élő skótok, a wales-iek önrendelkezéséről sem. A függetlenedési mozgalmakat mindenhol letörik, a hatalmon lévő többségi nemzet részéről a legélesebb elutasítás a válasz. Nem lehet csodálkozni, ha Közép-Kelet Európa kisebbségeinek jogaira végleg fittyet hánynak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Conduct
2017. október 09. 09:56
Kaméleon elvtárs,unoka nincs múlatni a magyar időt?
Lotti
2017. október 08. 23:33
Nemcsak öreg de szenilis is ? Bár inkább rosszindulatú (legyünk finomak) csúsztató. Nem a katalán nép 90 %-a, hanem a 42 % megjelentnek 90 %-a. Az igaz viszont, hogy az Unio vezetése a nemzeti kisebbségek érdekérvényesítése ellen dolgozik.
Senye Péter
2017. október 08. 23:19
Brüsszel dilemmája, hogy támogassa-e az EU tagállamainak felaprózódását. Sok kis államot esetleg könnyebb pórázon tartani, de irányíthatatlanná is válhatnak.
BőröndÖdön
2017. október 08. 20:03
Bájos egy kivénhedt komcsi elmélkedése...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!