Katalónia: hősök vagy kalandorok?

2017. október 27. 16:50

A zsenit csak egy hajszál választja el az őrülttől. Ahogy a hőst is a kalandortól.

2017. október 27. 16:50
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Úgy mondják, a zsenit csak egy hajszál választja el az őrülttől. Ez igaz lehet.

És igaz lehet az is: a hőst csak egy hajszál választja el a kalandortól.

Ez jut eszembe ezekben a pillanatokban, amikor hosszú napok, hetek, hónapok és évek után Katalónia tényleg eljutott a függetlenség kikiáltásáig.

Puigdemont nem tűnik afféle hősi alkatnak – már a szó kalandregényi, képregényes értelmében. De hát nem is képregényben élünk, ez a valóság, mindig unalmasabb a hősi eposzoknál.

Puigdemont és társai most katalán tömegek szemében hősök lesznek. A birodalmi spanyolok és a nagyvilág mainstreamje szemében viszont fogalmatlan kalandorok, akik bárminemű nemzetközi támogatás nélkül csak mentek előre, a saját fejük után.

Nézzünk vissza a magyar történelembe: mennyi olyan magyar figura volt, aki pontosan egy utóbbit csinálta, és akár sikert ért el, akár – jobbára – elbukott, hősként tekintünk rá.

Katalónia ugyanakkor más logika szerint működik, mint mi, magyarok itt a Kárpát-medencében. 

Ahogy sokan mások és e sorok írója is megfogalmazta: nagyon sok szempontból lehet vizsgálni és értékelni a katalán fejleményeket: lehetünk birodalmispanyol-pártiak, technokrata-liberálisak, autonóm balosok, progresszív forradalmárok, republikánusok, monarchisták, reakciós katolikusok, magyarok, székelyek, erdélyiek, románok, satöbbi. Mindenki álláspontjában van egy értelmezhető logika, könnyedén tudnék bármelyik szempont alapján iderittyenteni egy cikket. De maradok inkább az őszinte szavaknál. A szikár realizmus és a romantikus idealizmus közötti inga nálam most kicsit kimozdult az utóbbi irányba – különösen a népszavazáson történt döbbenetes rendőri erőszak láttán.

Katalóniában, a katalánoknak ott és most csakis a saját maguk logikája számít, és ez így is van rendjén. 

Ahogy a káoszba fulladt függetlenségi népszavazáskor írtam: az az izgalmas, hogy

ebben az előre megtervezett, áramvonalasított, szépen lecsiszolt, technokrata-globalizált világban most valami kiszámíthatatlan, váratlan dolog történik.

Ezt hívják történelemnek. 

Akár szeretjük őket, akár sem, történelmet csinálnak most a katalán függetlenségpártiak. Az, hogy végül egy egész fejezet vagy csak egy széljegyzet lesz ez a sztori a jövő történelemkönyveiben, szinte mindegy is. Hősök-e vagy kalandorok? Majd eldől. Ők legalább megpróbáltak valamit. Cselekedtek.

Valami épp történik Európában. A migrációs hullámon kívül nem sok eseményről mondhattuk ezt itt az öreg kontinensen a kommunizmus bukása óta.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2017. október 28. 15:10
24 ora alatt el is dolt a kerdes, kalandorsag volt
kaltran
2017. október 28. 09:02
Nem olyan romantikus ám ez a téma. Jólétükben nem tudják ezek a balos castróisták már mihez kezdjenek. Majd amikor feláll a határvizsgálat, és pénzváltás és könyörgés az EU-ba felvételért, amikor tényleg elmaradnak azok a nem kívánt turisták, amikor az FC Barcelona egy négycsapatos bajnokságban szerepel, el fognak gondolkozni mit is léptek. Ha Erdély csak annyi autonómiát évezhetne mint ők eddig, kitörne Erdélyben a kánaán...
annamanna
2017. október 28. 03:20
"Ők legalább megpróbáltak valamit. Cselekedtek." "A szikár realizmus és a romantikus idealizmus közötti inga nálam most kicsit kimozdult az utóbbi irányba – különösen a népszavazáson történt döbbenetes rendőri erőszak láttán." Pontosan, pontosan, teljesen egyetértek.
brekker
2017. október 28. 00:51
A Mozgástér blogon már két hete megírták a tutit a kontraszelektált kormányfelszopó sorosozók, ti pedig csak mondjátok, mondjátok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!