Katalónia, a spanyol belügy

2017. október 03. 10:59

A számbeli kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek jogai nem minősíthetőek kizárólag belügynek.

2017. október 03. 10:59
Papp Attila Zsolt
Főtér

„Tökéletesen érthető, ha egy kormányzat nem akar felesleges frontot nyitni egy olyan kérdésben, amelyben nincs konkrét érdekeltsége; főként ha az illető kormányzatnak van már néhány megnyitott frontvonala, ennél jelentősebbnek tűnő ügyekben. Azt is tudjuk, hogy a diplomácia nem feltétlenül az igazság kimondásáról szól, és számtalan olyan szempont van, amely a közvélemény előtt rejtve marad.

Erdélyi magyarként azonban becsapnánk magunkat, ha úgy tennénk, mintha ez bennünket áttételesen sem érintene.

A számbeli kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek jogai nem minősíthetőek kizárólag belügynek. Nem »román belügy« az, ha bezárnak egy magyar nyelvű iskolát, hogy hajtóvadászatot indítanak kisebbségi szimbólumok ellen, és ha valaha népszavazást tartanak a székelyföldi autonómiáról, az sem lesz pusztán Románia belügye. És az sem, hogy milyen törvényt hoznak Kijevben az ország oktatási rendszeréről.

A Minority SafePack pedig, amit Magyarország aktívan támogat, pontosan arról szól, hogy a kisebbségi jogok ne számítsanak kizárólag nemzetállami hatáskörnek az Európai Unióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2017. október 03. 19:36
Kedves barátom, neked igazad van, de a ti ügyeteken az sem fog lendíteni, ha Katalónia függetlenné válik. Pontosan azért, mert Katalóniának autonómiája van, nektek pedig anyaországotok. Katalónia azt venné magához, ami az övé. Amit ti vennétek magatokhoz, arról viszont a románok azt gondolják, hogy az anyaországotokhoz vinnétek. Ezért, ha ti azt csinálnátok, amit vasárnap a katalánok, benneteket mindannyiótokat belevernének az aszfaltba, pár százat közületek pedig minimum húsz évre lecsuknának. A magyar miniszterelnök a ti érdeketekben mondja nyilvánosan azt, hogy a katalánok ügye spanyol belügy. Azért, hogy a bajban, a ti védelmetekre maradjon mozgástere. Ameddig az EU politikai vezetése nem áll a ti ügyetek mellé, addig a magyar kormány nem állhat nyíltan a katalánok mellé. Akiknek egyébként a meglévő autonómiájuk miatt nem jelent nagy kockázatot tovább harcolni a függetlenségükért, s ebben nem oszt, nem szoroz, hogy a magyar kormány az ügyükben hova áll.
Kup Lung
2017. október 03. 17:50
Jogos az írás . Most szerintem a nagypolitika felülírta a magyar álláspontot . De az erőszakra rá kellett volna mutatni nekünk is . Mint a cseheknek pl . Tovább nem érdemes menni hisz ott azért tényleg más a szitu . Még a katalánok is megosztottak , pl. Barcelona jó része és a polgármestere sem elszakadás párti ugye . Ott egy már autonóm terület akar teljesen kiválni akinek nincs anyaországa (segítője) sem . Ahogy az írás is megemlíti . De az erőszak az erőszak ! Ezt illene valóban szóvá tenni .
annamanna
2017. október 03. 14:28
Azzal, hogy Orbán-Szíjjártó spanyol belügynek nevezték a kérdést, nem óvatosan megkerülték az állásfoglalást, hanem teljesen egyértelműen kinyilvánították, hogy nem tartják jogosnak Katalónia függetlenedését. Ebből az következik, hogy szerintük ez vonatkozik bármely magyarlakta, határontúli kisebbségi területre is!
exfahrenheit
2017. október 03. 11:12
"Katalónia, a spanyol belügy" ez eleve abból indul ki, hogy az övé, azt csinál vele amit akar..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!