Egyre nehezebb az élet az iskolákban

2017. szeptember 28. 16:29

Ez olyan tipikusan magyar: elvárások vannak, de a körülményeket nem teremtjük meg ahhoz, hogy sikeresen meg lehessen felelni nekik.

2017. szeptember 28. 16:29
Balatoni József
WMN

„2020

Nemcsak egy újabb EU-s etap zárásának időpontja ez, de az egyetemi felvételik szigorításának kezdete is. Innentől csak olyan diák felvételizhet felsőoktatási intézménybe, akinek van középfokú nyelvvizsgája. Fontos tudni, hogy az a diák, akinek a felmentésében több felkészülési idő, és a helyesírás figyelmen kívül hagyása szerepel, ott a nyelvvizsgáknál ezeket is figyelembe veszik, ahogy eddig is. A döntés érthető és támogatható: hisz a diplomához amúgy is kell középfokú nyelvvizsga, amit könnyebb megszerezni középiskolásként, mint a terheltebb egyetemi időszak alatt, így nem véletlen a sok – nyelvvizsga hiánya miatt – bennragadt diploma. Az már más kérdés, hogy az iskolák nem kapják meg a megfelelő anyagi támogatást a hatékony és sikeres nyelvoktatáshoz, egyre nehezebben boldogulnak a nyelvtanárok eszközök nélkül.

A rendelet jó, és elfogadható, csak ehhez a feltételeket is biztosítani kellene. Mint sok minden, ez olyan tipikusan magyar: elvárások vannak, de a körülményeket nem teremtjük meg ahhoz, hogy sikeresen meg lehessen felelni nekik.

Tanárhiány

Rengeteg helyen keresnek tanárokat, és nagyon sok ilyen tárgyú hirdetést olvashatunk, szinte mindenhol van betöltetlen álláshely. Sok iskolában olyan sok pedagógus hiányzik, hogy szinte működésképtelen az iskola. Persze, azért megy a dolog, mert a tanárok tartják a hátukat: más tantárgyakat vállalnak be a saját osztályukban, és mindenki folyamatosan helyettesít, hogy a tanórák el legyenek látva. De ez csupán átmeneti megoldás, hosszú távon biztosan tarthatatlan lesz. Nem mellesleg: tartósan nem is lehet hatékony, ha például én tartok matekórákat: tudom az anyagot, el is tudom mondani a gyerekeknek, de ettől még nem vagyok szaktanár. Úgy meg elég nehéz mindenkinek a haladás. A pedagóguspálya sajnos valóban nem vonzó, egyre kevesebben választják, és egyre több a pályaelhagyó, leginkább a férfiak körében, hisz ebből a jövedelem igen nehéz eltartani egy egész családot.

Hát, valahogy így indul a tanév... A gyerekek ebből szerencsére nem sokat éreznek, mert mindenki próbál mindent megtenni, hogy elfedjük előlük a problémákat. De ez hosszú távon tényleg nem tartható, így csak egyetlen kérdés zakatol a fejemben minduntalan: meddig még?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. szeptember 29. 11:34
Jó-jó, kell a pénz, de különben mi baja van?
útonjáró
2017. szeptember 29. 00:18
aki "tipikusan magyar"-ozik, az magyarozik... saját magukat és minden magyart köpnek ezek ilyenkor szembe... e mögött pedig elsősorban öngyűlölet lakozik...
Szívemből magyar
2017. szeptember 28. 23:31
Teljes nyelvvizsga megkövetelése elég kemény dolog, miért ne dönthetne valaki úgy, hogy később nyelvvizsgázik? Sok a túl szigorú szabály az oktatásban..
Nannyó
2017. szeptember 28. 20:54
A közoktatásban 18 éves korig simán meg lehet szerezni egy középfokú angol nyelvvizsgát mindenféle különóra nélkül. Igényesebb, kulturáltabb polgári családoknál ez már 14 éves korra elvárt a gyerekektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!