Born(e) to be Alive

2017. május 29. 11:38

Az élvezeten túl, olykor science fiction alkotások esetében (is) érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi történhetett az adott történet előtt.

2017. május 29. 11:38
H. Nagy Péter
MA Populáris Kultúra Kutatócsoport

Az ilyen jellegű biotechnológiai konstrukciók akkor lehetségesek, ha sikerült áthidalni a szilárd elektrotechnikai berendezések és a puha szövetek közti eltéréseket (napjainkban ez a folyamat egyébként már megindult). Ez lenne tehát az a tudományos áttörés, amely lehetővé teszi VanderMeer világának működését. A regény azonban nem csak ezért izgalmas, hanem azért is, mert a biotech alakváltó képességét az elbeszélő identitásával kapcsolja össze. Rachel emlékezetének módosítása pedig olyan megoldás, amely remekül passzol a biotechnológiai környezet manipuláltságához. A Borne innen nézve is remekül teljesít, egyedi pozíciót foglal el a weird és a science fiction határán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!