Nemzeti ügy

2017. február 03. 09:08

A furmint nem egyszerűen egy szőlőfajta. A furmint igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll.

2017. február 03. 09:08
Tallián Hedvig
iMád

„Ki kell végre mondjam! Mert nem hagy nyugton. A furmint nem egyszerűen egy szőlőfajta. A furmint igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll. Hiába köt bele néhány gyökértelen, önjelölt félpróféta. Leránthatatlan a bozótharcba. A furmint új irány mutat. Átlép törésvonalakon, betemet árkokat.

Szereti a löszt, a zeolitot, az andezitet, a riolitot a minél kövesebb, nehezebb életet. Dacosan áll a kihívás elé. Él és túlél. A furmint rubosztusan elegáns és megrendítően mély. Hol száraz, hol istenesen édes. Megkerülhetetlen karakter. Már nem csupán egy régió ügye. Régen elemelkedett a talajtól, a tájtól. Ki kell mondanom: a furmint nemzeti ügy. Így egyszerűen és nagyszerűen. A furmint kapocs. A furmint lelki üzenet.

Most mikor e sorokat írom a Vajdhunyad Várában zajlik a Furmint Február. A furmintnak már nem csak hónapja van, de napja is. Sőt, 2017 az éve! Ifjabb Szepsyvel az élen a furmint világot hódít. S mindezek dacára a furmint érzékeny. Sőt érzékel bennünket. Képes arra, amire a Gárdonyi regény, az Egri csillagok. Visszaadni a reményt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ripacs
2017. március 08. 18:00
Ilyen pátosszal utoljára Rákosiról,Ceausescuról írtak, de néhány jelenlegi kortársukat is belehet helyettesíteni. Érdemes a furmintot kicserélni a nevükre..
oddbinsa
2017. február 17. 17:58
Te jószándéku! Szelektálsz ERŐSEN. Azt hogy átfogó magyar borbemutatót tartottam Londonban miért hagytad ki, meg hogy rendeztem egy portréfilmet Szepsy Istvánról, meg rendszeres borműsorom van.... Kösz hogy szóltál, hogy frissítsem az oldalam. Van mivel.
Fahrenheit 451
2017. február 09. 15:59
"igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll. Hiába köt bele néhány gyökértelen, önjelölt félpróféta. Leránthatatlan a bozótharcba. ...új irány mutat. Átlép törésvonalakon, betemet árkokat." mármint a furmint... :D)))))) a reklámszakmában ezt a kategóriát szemléletesen úgy hívják, hogy "himnusz a klotyópapírhoz"... :p
lynx
2017. február 05. 00:34
Egy férfi nem piszkít arra az asztalra ahol furmintot isznak. Ez csak egy repedt kis prosti vagy egy kis buzi lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!