Paul J. McAuley: In the Mouth of the Whale

2017. január 20. 10:06

A regény meglehetősen szimmetrikus szerkezetű, négy részre oszlik, melyekben tizenkét fejezet található, ezekből pontosan ugyanannyi jut mindhárom fő szálra.

2017. január 20. 10:06
Szökrönyös László

Említettem, hogy nagyon jó a történetvezetés ritmusa, precízen adagolt fordulatok és izgalmak érik egymást lépten-nyomon, mindezt úgy, hogy egy nagyszerű világteremtésnek is tanúi vagyunk. Ehhez viszont át kell vergődni a könyv első negyedén-harmadán, ami bár nem unalmas és nagyszerű stílusban íródott, de valahogy mégsem fogott meg annyira, hogy ne tudjam napokra félretenni a regényt. Kár, mert miután a cselekmény magasabb fordulatot vesz, és otthonosabban mozgunk ebben a furcsa világban, már igencsak nehéz nem „befalni” a hátralévő oldalakat.

Személy szerint nagyon szeretem, ha egy elképzelt világ, főleg ha a mi jelenünkből extrapolálódott, hihető és logikus. Az In the Mouth of the Whale maradéktalanul eleget tesz ennek a kritériumnak és tovább is megy: Egyszerre három lehetséges fejlődési utat rajzol fel az emberiség előtt, anélkül, hogy letenné a voksát bármelyik mellett is. A hiperintelligens, de motivációját vesztő, majd lassan visszafejlődő Gyorsak; a kíméletlen és céltudatos Igazak; és a kollektív tudattal bíró, kisgyermek-szerű Szellemek mind lehetnének a mi távoli leszármazottaink. Emberségük és embertelenségük a mi emberségünkből és embertelenségünkből táplálkozik. A kellemes stílus, az érdekes sztori, és a nagyszerű ötletek ellenére nálam ez a könyv fő erőssége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!