Sem Fidesz, sem bal, sem LMP – így helyezkedik a Momentum

2017. január 26. 07:20

Nehéz elhessegetni az érzést a momentumosokat látva, hallgatva, hogy ilyen lehetett az ős-Fidesz. Lelkes, jobbára értelmiségi fiatalok, sokan szakkolégiumi háttérrel fel akarják forgatni a közéletet.

2017. január 26. 07:20
Kálmán Attila
Kettős Mérce

Kíváncsiak voltunk arra, hogy akkor mégis mi az az ideológiai minimum, amiben képesek voltak megegyezni, miért lesznek többek, mint unalmas technokraták? Soproni szerint három ilyen dolog van: szolidaritás, teljesítményelv és egészséges nemzettudat. Az első két elv szerinte ugyanolyan fontos és összebékíthetőek közpolitikai szinten. Szerinte a szolidaritás elsődleges egy országban, ahol ilyen nagy fokú a szegénység és a dolgozói szegénység, és politikai párt nem politizálhat anélkül, hogy erre hosszú távú megoldást nyújt. De azt gondolja a teljesítményelvűség nem összeegyeztethetetlen a szolidaritással, mivel ők nem csupán a piaci alapú teljesítményelvűségre gondolnak. Szerinte a házimunkát, vagy az állami alkalmazottak, egészségügyi-, oktatási- vagy kulturális dolgozók teljesítményét is méltóképp el kell ismerni.

Az egészséges nemzettudatot pedig szerinte azt jelenti focis példán keresztül bemutatva, hogy lehet úgyis drukkolni a válogatottnak Románia ellen, hogy közben nem verjük szét Bukarestet: »Az én nemzettudatom nem zárja ki, hogy egy román is lehet büszke« – mondta Soproni, aki személy szerint arra lenne a legbüszkébb, ha “»jobbak lennénk, mint a csehek«, és itt már nem a focira gondolt.

»Egy erős nemzet igazán befogadhatna ezer menekültet« – kontrázott Fekete-Győr, aki szerint kifejezetten gyengének mutatta a magyar nemzetet, ahogy a menekültkérdésre reagált. Mondta ezt úgy az elnök, hogy 2010-ben még a Fideszre szavazott. A momentumosok szerint Orbánnak voltak jó javaslatai (Európán kívüli menekülttáborok fenntartása, közös európai hadsereg felállítása), viszont több volt a rossz: szerintük az EU-nak egységesen kell fellépnie ilyen horderejű kérdésekben.

A fentiekből is látszik, hogy a Momentum messzebbre tervez a NOlimpia-kampánynál. Hamarosan megteszik a párttá alakulás jogi lépéseit és az aláírásgyűjtés után újra be is lehet majd lépni a mozgalomba. Soproni, aki koordinálja az aktivistákat úgy matekozott, hogy össze kell gyűlnie a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírásnak. De ha nem, szerintük az sem ég rá kudarcként a Momentumra és mennek tovább: a 2018-as országgyűlési választáson saját országos listát akarnak állítani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. január 27. 08:23
Hiába próbálják viccesnek beállítani Mécs János vidékieket leszóló írását, mert az bizony komoly!!!!!!!!!!!!!
imres
2017. január 27. 06:19
"...a 2018-as országgyűlési választáson saját országos listát akarnak állítani." Ezzel én mélységesen egyetértek. Minden ciklus közepe táján megjelenik egy baloldali mozgalom, amelyik világmegváltó tervekkel ígérkezik. Bár, ezek már az elején elbaszták, amikor kinyilvánították, hogy vidéken csak bunkók élnek. :) Nos, akkor számoljunk! A vidék elveszett. De akkor hogy lesz meg a 27 egyéni jelölt, ami az országos listához kell, Bélám? Mindenesetre drukkolok nekik. Aztán majd lehet jajgatni, hogy a gaz Orbán darabolja a baloldal pöcsnyi virslijét.
imres
2017. január 27. 06:11
Hibádzik. Nagyon. Az ősfideszben olyanok, annyira primitív gondolkodással, mint a Mécs Jani nem voltak. Ha az ősfidesz úgy állt volna hozzá a vidékhez, mint ezek a szaralakok, akkor ma nem diskurálnánk a Fideszről.
Rockpapa
2017. január 26. 16:10
Majd megint felzabálják őket a következő összefosás pártjai.A DK-s nyuggerkülönítmények már ugrásra készen várják az első"tömegtüntetésüket"Lendvai Ildikó már igazítja sminkjét,Demszky és csapata ismét készen áll a harcra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!