Ki született helyretolni az időt?

2016. december 06. 08:49

Már olvastam a középső részt is, a The Obelisk Gate-et, és tudom, hogy az első regény kitűnő alapként szolgál ahhoz, hogy a későbbiekben nagyon-nagyon meglepődjünk.

2016. december 06. 08:49
Fekete I. Alfonz
Próza Nostra

Ez a varázslathoz fogható tevékenység az, amelyik valójában létfontosságú magának a regénynek a kompozíciójában. Adott ez a különleges képességekkel bíró csoport, amely a társadalom jóval kisebb felét teszi ki. Ugyanakkor ez az eltérés félelmet is kelt a többségi társadalom tagjaiban. Az orogénia a (potenciális) veszélyforrással egyenlő, kiszámíthatatlansága miatt megbélyegzett és közösségen kívüli mindenki, aki gyakorolja. Tanítás híján mintegy reflexként varázslattal reagálnak a veszélyre, nem törődve a környezetükkel. Jemisin kialakít egy szimbiózisnak tűnő megállapodás, amelyben az orogének igyekeznek megvédeni és segíteni a többségi társadalmat, ezt a formát mindkét fél elfogadja és a maga módján igyekszik is betartani.

Ellenben itt maradnak számolatlanul a megválaszolatlan kérdések. Egyfelől az írónő krisztálytisztán tudja, mit csinál, még ha elsőre zavarónak is hat egy-egy oda nem illő történetdarab, az később a helyére kerül. Másfelől amelyek nem illeszkednek bele Az ötödik évszak narratív kirakósába, azokból áll össze a trilógia köteteken átívelő szála, amelyeket úgy hiszem, Jemisin már itt kitett. Bár úgy tűnik, mérsékelten ragadott magával a könyv, ezt cáfolnom kell. Mindössze arról van szó, hogy már olvastam a középső részt, a The Obelisk Gate-et, és tudom, hogy az első regény kitűnő alapként szolgál ahhoz, hogy a későbbiekben nagyon-nagyon meglepődjünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!