Gyilkosság az űrkolónián

2016. október 03. 06:40

Nem tudom, hogy Adam Troy-Castronak ez volt-e a célja, de A holtak küldöttei egy hommage – mégpedig Orson Scott Card A holtak szószólója című nagyszerű könyvének megidézése.

2016. október 03. 06:40
makitra
Próza Nostra

Troy-Castro ugyanis remekül alkotta meg a központi figurát. Jól jellemzi hősét, képesek vagyunk megismerni, a bőrébe bújni a történet végére. Persze, ezt az egyes szám első személyű narráció is nagyban segíti, de az elbeszélés módja csak egy tényező volt a karakter megalkotásában. Andrea Cort saját magára, a többi emberre és a világra adott reakciói pontosan meghatározzák őt. Ugyanakkor mint karakter egy cseppet sem lesz szimpatikus és szerethető sem, bár ez kevéssé zavaró. Problémásabb azonban, hogy bizonyos kérdésekben egyszerűen nem működik a figura. Spoiler nélkül nehezen árulható el több, de nem éreztem indokoltnak, hogy ennyire lelkileg sérült legyen, különösen mivel a kezdetektől fogva tudható, hogy múltbeli cselekedeteit külső nyomásra követte el. Ennek vagy nagyobb hatással kellett volna lenni gyógyulására, vagy a pszichológusainak kellett volna okosabbnak lenniük. Mindezzel együtt a karakter megérdemelte azt, hogy rá építsék a regényt, kapcsolata a többi szereplővel dinamikus, nem nélkülözi a meglepetéseket.

Ezekre az alapokra pedig Troy-Castro remekül építi fel a regényét: a nyomozás végig lebilincselő és izgalmas, kihasználja a különleges helyszín adta lehetőségeket, bár végül hőseinknek nem a zuhanástól való félelem lesz a legnagyobb gondja. A szerző hitelesen ábrázolja a manipuláción alapuló légkört, ahol egy nyomozó nem bízhat meg senkiben. Sikeresen mutatja be az utat, amelynek végén a főhős megfejti a rejtélyt, és ez nem csak a gyilkosságra, hanem saját múltjára is igaz. De az olvasónak is koncentrálnia kell, mert a kötet megdolgoztatja: bár a végkifejlet logikusan következik az egyes építőelemekből (ami egy jó krimi sajátja), érdemes odafigyelni, hiszen az apró részletek már egy nagyobb képet is előrevetítenek, amely a folytatásban, Andrea Cort sorsának további alakulásában lesznek lényegesek.

Érdemes hát elolvasni A holtak küldötteit az izgalmas háttérvilága, konfliktusai, valamint a felvetett kérdések miatt. Ráadásul Troy-Castro nem állt meg egy regénynél, Andrea Cort kálváriája tovább folytatódik két kötetben. És nem kérdéses, hogy el kell majd olvasni őket, hiszen nem csak egy ember megváltása, de számos téma kifejtése várat magára. Így kíváncsi vagyok, hogyan formálódik a mesterséges intelligenciák szerepe az emberiség életében, a korlátozott szabadságjogok gyakorlása milyen konfliktusokat gerjeszt, valamint hogyan változik a nyomozó személyisége a megszerzett új információk és kapcsolatok fényében. És amíg ilyen köntösben kapjuk meg a válaszokat, addig megéri elolvasni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!