Modern mese sárkányokról és fiatal lányokról

2016. augusztus 23. 08:51

Mielőtt azonban pszichológiai értekezést írnék, azért azt nem felejtem el, hogy a Rengeteg egyúttal egy sodró lendületű és izgalmas történet is, ami végig lekötötte a figyelmem.

2016. augusztus 23. 08:51
makitra
Próza Nostra

Fő motívumként a szerző végül nem a megmentésre, az elrabolt lány hősies kiszabadítására helyezte a hangsúlyt, azaz nem a férfi van a középpontban, hanem a nő. Emiatt az én olvasatomban a Rengeteg egy feminista mese, és nem pusztán azért, mert protagonistája és antagonistája egyaránt a gyengébb nemből kerül elő, hanem a történetben játszott szerepükért. Alakjai a hagyományosan nőinek tartott tulajdonságokat fordítják át, hogy más szemszögből is megvizsgálhassuk őket: a gondoskodás így válhat az övéikért érzett haraggá, az állhatatosság pedig kitartássá és néha bizony makacssággá. Persze nem akarom ennyire leegyszerűsíteni gazdagon jellemzett szereplőinket, de a lényeg az, hogy a középkorias hátterű világ ellenére hősnőink megtanulják nem a férfiakon és a férfiakhoz fűződő viszonyok keresztül definiálni magukat.

Ezért is különösen izgalmas a két legfontosabb kapcsolat a regényben: Nyeska barátnőjéhez, Kaskához, valamint a mágushoz való viszonya. Az első példa rámutat arra, hogy nők nem csak rivalizálhatnak egymással, hanem őszinte, szereteten alapuló kapcsolatot építhetnek ki, amiben mindig számíthatnak egymásra. A regény egyik legszebb jelenetében a barátok félreteszik minden egymással szembeni sértettségüket és fájdalmukat, hogy megmentsék a másikat. Az őszinteség megtisztító erejére mindig szükség van.

Ugyanez jelentkezik a másik kapcsolatban is. Számomra a regény egyik nagy erőssége volt, hogy bőven adott időt egy párkapcsolat felépítésére. Előbb szépen, lassan megismertük a feleket, minden jó és rossz tulajdonságukkal, magukkal hozott puttonyukkal, múltjukkal együtt, és már az első pillanattól fogva érezzük, hogy kettőjüknek közük lesz, közük kell legyen egymáshoz. De azt is bemutatja, hogy nem elég megismerni a másikat, össze is kell csiszolódniuk, megérteniük a kettőjük közti különbséget ahhoz, hogy együtt tudjanak működni. A hősnő a varázslón keresztül fedezi fel a saját erejét, mágiáját, ugyanakkor a férfi egy nagyon zárkózott egyéniség, aki elfojtja magában az érzelmeit. A lány személyisége és ereje kell ahhoz, hogy változni akarjon, megértse, nincs egyedül, és felismerje, nem csak a harcokon, az erőfitogtatásokon keresztül érezheti magát nagy mágusnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!