Jack McDevitt – Ősi partok

2016. augusztus 25. 10:14

Van valami egészen elképesztő abban, hogy Jack McDevitt regényei milyen hihetetlen gyorsasággal képesek megszerettetni magukat az olvasóval.

2016. augusztus 25. 10:14
Duba Dániel
Supernatural Movies

Az Ősi partok szépen beleillik McDevitt életművébe. Gyönyörűen magán hordozza a szerző jól ismert védjegyeit, amiket élvezet volt újra üdvözölni olvasás közben. Egy ismeretlen földönkívüli életformával való első kapcsolatfelvétel, vonzódása az archeológiához, a rendkívül szimpatikus főszereplői, melyekhez akár másfél bekezdéssel is kellő hátteret tud festeni, valamint az erőteljes és a cselekményt nagyban befolyásoló női karakterek. A kérdéseket, amiket a regény feltesz, nem minden esetben válaszolja meg, de ezzel természetesen nincs is baj, mert egy jó sci-finek nem is feltétlenül feladata ezt megtenni. Sokkal fontosabb, hogy mi olvasóként ezeket tovább gondoljuk, hogy a regénynek legyen egyfajta utóélete a fejünkben, amit szövögethetünk akár napokig vagy hetekig.

A fordítás megfelelően gördülékeny, nem vettem észre semmiféle stilisztikailag oda nem illő, vagy nyelvtani hibát, bár én, akinek néhol még egy egyszerű központozás is olykor nehézséget okoz, talán jobb, ha erről a témáról tovább is gördülök. A Metropolis Media fényes felületű borítót adott a kötetnek, ámbár a korábbi kiadások matt felületeivel sem volt baj. Ennél kicsit szomorúbbá tett, hogy a lapok már újonnan is enyhe sárgás árnyalatba hajlanak. Maga a kiadás amúgy kellőképpen igényes, minden takargatás nélkül olvasnám bármilyen tömegközlekedési eszközön, vagy kávézóban.

Az Ősi partok egy rendkívül szórakoztató és végig izgalmas regény, melynek már elég az első pár oldala is, hogy magába szippantson. Az a fajta sci-fi, ahol nem az űrcsaták és a terjedelmes technológia leírások veszik el az eszed, hanem a tömör hangulat és a vágy, hogy végére járj a megmagyarázhatatlannak. Ezen kívül a könyv egészen váratlan cameokkal lep meg minket, feltűnik többek között Larry King, Stephen Hawking, Carl Sagan és Ursula K. Le Guin, ami valljuk be őszintén, nem egy szokványos lépés egy sc-fi regénytől. Tavaly elkészült a történet második része, nagyon bízom benne, hogy a kiadó nem váratja sokáig a kedves olvasókat, és hamarosan megtudhatjuk, hogyan szövi tovább a történetet a nyolcvanegy éves szerző.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!