N. K. Jemisin: Az ötödik évszak – Erre az apokalipszisre vártunk

2016. július 18. 08:28

Az ötödik évszak valójában személyes sorsok drámája – a kisebbségek elnyomása, az emberi méltóság sárba tiprása, környezetünk szennyezése, az emberi butaság és a kiszolgáltatottak kihasználása ellen emeli fel hangját, méghozzá rendkívül hatásosan.

2016. július 18. 08:28
Desrix
Geekz

Hiába a logikusan, precízen és elismerésre méltóan összerakott geológus szakképzésnek is beillő világépítés, a tudományszerű földmágia, a földben élő titokzatos kőfalók, a rejtélyes, lebegő obeliszkek, és ezek misztikus jelentősége (amelyekből nem is derül ki minden, hiszen egy trilógia első részéről beszélünk), Az ötödik évszak valójában személyes sorsok drámája - a kisebbségek elnyomása, az emberi méltóság sárba tiprása, környezetünk szennyezése, az emberi butaság és a kiszolgáltatottak kihasználása ellen emeli fel hangját, méghozzá rendkívül hatásosan.

Az ötödik évszak nem a csavaros történetével vagy a mozgalmas cselekményével igyekszik megfogni az olvasóját, sokkal inkább az egyedi világ hangulatával és a kényszerpályára került karakterek lélekrajzával, illetve az általuk megélt társadalmi problémák plasztikus ábrázolásával. Ezért különleges, de éppen emiatt nem egy könnyű olvasmány, annak ellenére sem, hogy remekül simul bele a fantasy műfajának elkoptatott kereteibe. A hirtelen, ám elemi erejű befejezés után pedig jogosan merül fel a kérdés, vajon az írónő hogyan folytatja az orogének történetét. Ha addig nem visz el minket egy kataklizma, mi itt leszünk és elmondjuk majd.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!