N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

2016. június 23. 05:41

N. K. Jemisin tök jó író, kiváló érzékkel nyúl fontos kérdésekhez és a fantáziája is lenyűgöző, nagyon sajnálom, hogy ilyen, tulajdonképpen teljesen lényegtelen dolgok miatt mégsem tudok olyan pozitívan nyilatkozni erről a regényéről, mint szeretném.

2016. június 23. 05:41
Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló

Az ötödik évszak fontos és egyedi, de messze nem tökéletes. A világépítés kreatív, ötletes és jól megvalósított, a karakterek viszont már kevésbé. Jellemzően a mellékszereplők az érdekesebbek, igazán csak az alig néhányszor szereplő kőfalókra lettem kíváncsi, akik a legkreatívabb elf-niche-t betöltő fantasylények Steven Erikson Malaza-sorozata óta. Biztos vagyok benne, hogy a nyelvi eszköztárat sokan tartják bravúrosnak, rendkívül irodalminak stb., én a magam részéről úgy gondolom, hogy a jelenidejű történetmesélés bizonyos esetekben elfogadható, de nem érdemes túlzásba vinni, az e/2 viszont olyasmi, aminél kevesebbért is hajítottak ki ablakon könyvet: nagyon, nagyon nem menő. Márpedig itt a regény több mint harmada e/2-ben íródott, és az a szomorú az egészben, hogy ez teljesen indokolatlan, összesen annyi a szerepe, hogy az egyik szálat jobban elkülönítse a másik kettőtől.

N. K. Jemisin tök jó író, kiváló érzékkel nyúl fontos kérdésekhez és a fantáziája is lenyűgöző, nagyon sajnálom, hogy ilyen, tulajdonképpen teljesen lényegtelen dolgok miatt mégsem tudok olyan pozitívan nyilatkozni erről a regényéről, mint szeretném. Viszont annak ellenére, hogy teljesen jól le lett zárva (de még hogy! az az utolsó mondat hátborzongatóan tökéletes!), Az ötödik évszak is egy trilógia első része, úgyhogy még van esélye bizonyítani. A második kötet augusztusban jelenik meg angolul, magyarul érzésem szerint jövőre várható és amit kijön a nyomdából, be is szerzem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!