Ötletorgiába szőtt propaganda lett Miéville legjobban várt regénye

2016. június 02. 11:08

Noha China Miéville egyik legrégebb óta várt regénye volt a Vastanács, nehéz olvasmányról beszélünk, amit áthat az ideológia.

2016. június 02. 11:08
Pintér Máté
Roboraptor

Miéville talán ebben a regényében nyújtja át az olvasónak a legkidolgozottabb karaktereket, azt a fajta – mondjuk ki – beteg ötletorgiát, ami miatt szeretjük, pedig gond nélkül szállítja. Az viszont határozottan nem túl szórakoztató, hogy gyakran még a remek ötleteket is az osztályharcos propaganda szolgálatába állítja. Ezzel együtt egészen jó megoldások is születnek, például az, hogy a közbeszéd folyamatosan kitermeli a maga ellenálló népi hőseit, ami által életben marad a remény egy jobb világ felépítésére.

A Vastanács talán az egyik legnehezebben olvasható regény az író tollából. Nem csak azért, mert megint várnunk kell, hogy a kezdeti szándékos összezavarás után összeálljon bennünk annyira a sztori, hogy végre elkezdhessük szeretni a könyvet, hanem azért is, mert ilyen mélyrehatóan, a regénybe ennyire szorosan beleszőve még sosem foglalkozott Miéville sem a saját ideológiájának közvetítésével. Az biztos, hogy ez nehéz, azt viszont nem tudom megállapítani, hogy rossz-e. Semmiképpen sem hangzik üres szócséplésnek, egészen eredeti gondolatokkal közelíti meg a marxizmusát, mégis azért ott motoszkál az emberben valami, ami miatt kedve lenne egyszer-kétszer félretenni a könyvet. Ezzel együtt remek olvasmányélmény, akinek pedig az ideológia nem inge, az legfeljebb nem veszi magára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!