London mágikus alvilága – urban fantasy és krimi a brit fővárosban

2016. június 08. 09:39

Ha pedig valahol felüti a fejét a természetfeletti bűn, akkor szükség van speciális bűnüldözőkre – talán ebből a gondolatból sarjadhatott ki az az alzsáner, amit angolul „supernatural police procedural” néven is emlegetnek,

2016. június 08. 09:39
Juhász Viktor
SFmag

A hétköznapi London alatt vagy mögött megbúvó mágikus London ötlete messze nem új és egyedi koncepció, de szerencsére egyike azoknak a toposzoknak, amelyek szinte kifogyhatatlan mennyiségű témát kínálnak. Némi túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy ami New Yorknak a noir vagy a szuperhősök, az Londonnak az urban fantasy, mármint a kategória eredeti jelentésében (a modern világ és a fantasztikum találkozása, és nem a paranormális románc, ami kisajátította magának ezt a címkét). Rengeteg regény bizonyítja, hogy a mágikus London csak kiindulási pont, amelyből bárki kibonthatja a maga változatát. Az urban fantasy londoni szekciója mára annyira népessé vált, hogy ebben az ismertetőben nem is tudunk foglalkozni mindegyikkel, de az alapozáshoz szerencsére már nem kell külföldről rendelni könyveket. Az 1996-ban eredetileg tévésorozatnak indult Neverwhere Neil Gaimantől magyarul is beszerezhető Sosehol címen, China Miéville 1999-es King Ratje szintén kapható magyarul (Patkánykirály), habár azt talán kevesen tudják, hogy ezeknek a könyveknek a szellemi elődje már a hetvenes években megjelent, ez pedig egy ifjúsági sorozat, a szintén angol Borrible-trilógia Michael de Larrabeititől.

Cikkünk a londoni urban fantasy egyik mellékhajtására fókuszál. Az alapfelvetés egyszerű: ha Londonban (alatta, mögötte) mindenféle mágikus és természetfeletti kultúrák léteznek, logikusan következik, hogy a két világ találkozása nem lesz konfliktusmentes. Ha pedig valahol felüti a fejét a természetfeletti bűn, akkor szükség van speciális bűnüldözőkre – talán ebből a gondolatból sarjadhatott ki az az alzsáner, amit angolul „supernatural police procedural” néven is emlegetnek, ami viszonylag laza fordításban azt jelenti, hogy természetfelettivel kombinált nyomozós sorozat. A következőkben ennek a kategóriának nézzük meg a Londonban játszódó történeteit, hátha valakinek kedve támad elmerülni a brit mágus-detektívek világában. (Ha valaki a sima fantasy és a krimi ötvözetére vágyna, jóval szélesebb körből válogathat, az viszont már egy másik ismertető témája lenne, akárcsak az amerikai témájú történetek.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!