Greg Keyes: Hangakirály I-II.

2016. június 23. 05:47

A négy kötet hazai megjelentetése előtt jó eséllyel méretes akadályként tornyosult a részek majdhogynem ezer oldalas hossza, aminél félő volt, hogy az árra érzékeny olvasókat éppúgy elriaszthatja majd.

2016. június 23. 05:47
Hipszki László
ekultura.hu

Bár a szöveg minőségét hamarabb kezdtem tárgyalni, mint a szórakoztató irodalom sokszor, sokaknak jóval fontosabb vektorait, de szerencsére nincs arról szó, hogy más téren ne lenne épp ilyen erős a könyv. Igazából inkább azt lenne helyes mondanom, hogy minden más aspektusát vizsgálva ugyan ennyire erősnek találnánk. Az biztos, hogy ásítozni, unatkozni nem fogunk a regény egyetlen része alatt sem. A Hangakirály emlékezetes karakterek terén is kiemelkedő. Sok a szereplő, akik három-négy fejezetenként, ciklikusan térnek vissza (á la Trónok harca), de mindegyik eseménylánc rengeteg kalandot és veszélyt tartogat, ráadásul különféle típusúakat.

Míg a komor Fehér Asparnak, a király berkészének (rendész-erdész) szörnyek és haramiák támadásait kell túlélnie, addig a királyi család tagjainak árulók cselszövéseit és mágikus veszélyeket. Stephen Darige-nek, a spirituális tanokat kutató nyelvész szerzetesnek a könyvek titokzatos világából kéne megoldást keresnie az ősi regék feltámadt alakjai ellen, miközben a fizikai testének az sem ártana, ha az élők birodalmát közben nem hagyná el. Cazio Pachiomadio da Chiovattiónak, a nagyszájú kardmesternek és Neil MeqVrennek, a birodalom egyetlen közrendű lovagjának a gyengék oltalmazása jelent közel megoldhatatlan feladatot, a számos fiatal hölgyszereplőnek pedig egyszerűen az életben maradással kéne megbirkóznia, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak. A legnehezebb dolga ettől függetlenül persze szegény, gonosz konspirátoroknak van, hiszen igencsak elszánt kemény legények (és nők) óvó pillantásától kísérve szeretnék mindenképpen megdönteni a világ egyik legerősebb királyságát, Crotheny-t. Sajnos a háborús részekre várnunk kell még, de ami késik nem múlik!

Addig is szörnyek, varázslatos lények, idegen fajok tömkelege és az emberi természet gyarlósága lesz a Hangakirály és teremtménye, a halálos kipárolgással rendelkező greff segítségére, hogy az emberek birodalmait, városait egyszer és mindenkorra eltörölje a világ színéről. Én ott leszek, hogy megtudjam, melyik csoport milyen munkát végez! Erre szerencsére nem is kell túl sokat várnom már, hiszen idén ősszel jön is a sorozat második része, a Kriptaherceg, valószínűleg szintén két kötetben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!