Dmitry Gluhovsky: Futu.re (2015)

2016. június 17. 10:53

A Futu.re is úgy indul, mint bármelyik másik disztópikus mű: főszereplőnk a rendszer hű kiszolgálója, ezúttal a halhatatlanságot felfedező, de (a túlnépesedés elkerülése végett) ezzel együtt mindenkire gyermektelenséget kényszerítő Európáé.

2016. június 17. 10:53
danialves
Smoking Barrels

Nyilván a túlnépesedő, erőforrásai felett egyre kétségbeesettebben őrködő, és egyre embertelenebbé váló Európa víziója lesz valószínűleg az, ami sokakat megfog ebben a műben, azonban a Futu.re esetében sokkal lényegesebb az ezen keresztül megfogalmazott üzenet. Gluhovsky-tól ugyan eddig sem állt távol, hogy egészen explicit módon jelenítsen meg kortárs, sőt, történelmi vonatkozású problémákat műveiben (feltételezem, senki nem felejtette el a Metro szovjet és náci városállamait), és ez a könyve is hátborzongató pontossággal jövendöli meg például a megjelenése után kitört migránsválságot (és a jóléti állam ezen keresztül megmutatkozó visszásságait), és elsősorban itt sem a halhatatlanság és az élet értelmének örök kérdésein lesz a hangsúly.

A Futu.re fókusza ugyanis egyértelműen az örök élet nyomán elharapozó, és az emberek életének minden egyes szegletét átható individualizmuson van, amely - valljuk be - sokkal inkább megfogható és aktuális jelenség, mint a mesterséges halhatatlanság vagy a köré épített diktatórikus kontinens-állam. Éppen ezért nem lehet idejétmúltsággal vádolni Gluhovsky alkotását, legfeljebb csak akkor, ha megragadunk az elsőre is nyilvánvaló motívumoknál. Azonban nem hibáztatom azokat, akik így jártak: a regény kissé túlhúzott, és a saját gondolatainak fonalát is időről időre széttördelő dramaturgiájából nem könnyű kihámozni bármit is, ami a már említett lélekölő hangulattal karöltve néhol egyenesen kellemetlen olvasmányélménnyé teszi. Ettől függetlenül úgy gondolom, a Futu.re elkeseredett víziója van annyira átgondolt és hatásos, hogy az effajta kellemetlenségei és valóban nem túl izgalmas alapfelállása ellenére is egy remek darabot eredményezzen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!