A meglepetések filmje – 10 Cloverfield Lane

2016. április 15. 11:50

A 2008-as Cloverfield mindenkit meglepetésként ért és úgy néz ki, hogy a J. J. Abrams és a Bad Robot folytatni szeretnék ezt a hagyományt, ugyanis a 10 Cloverfield Lane szintén a semmiből jött és legalább annyira meglepőre sikerült, mint elődje.

2016. április 15. 11:50
Szabolcsi Gergely
Trikorder

Mert ez a film fordulatos. Ne arra gondoljatok, hogy folyamatosan új helyzeteket, új szereplőket vagy új helyszíneket dob be. Nem, a történet egy bunkerban játszódik, három szereplő van, akik közül az egyik (Howard - John Goodman) azt állítja, hogy eljött a világvége (mi az oka? vagy az oroszok, vagy az idegenek, vagy valami más), a néző pedig folyamatosan a főszereplő (Michelle - Mary Elizabeth Winsted) nézőpontjához van kötve. Csak annyit tud, amennyit ő, csak annyit lát, amennyit ő, és ezt a film maximálisan ki is használja, folyamatosan bizonytalanságban tartva minket. Howarddal nyilvánvalóan bajok vannak, mintapéldánya a paranoid és abuzív embereknek, de mi van, ha nem hazudik és tényleg eljött a világvége? Vagy, ami még rosszabb Michelle-re nézve, mi van, ha valójában egy szörnyeteg, aki előre kitervelt módon elrabolta?

A történet kibontása közben a Michelle és a vele együtt - önkéntesen - raboskodó Emmett (John Gallagher Jr.) folyamatosan újabb és újabb információkhoz jutnak, amik alapján át kell értékelniük a helyzetet, ugyanúgy, ahogy a néző elvárásai is folyamatosan változnak a film során. A fordulatok pedig működnek, az egyes leleplezések nem válnak hatásvadásszá, hanem folyamatosan növelik a feszültséget, pontosan úgy, ahogy egy ilyen témájú filmnél az szükséges. A kiváló forgatókönyvet pedig nagyszerű rendezés, kamerakezelés egészíti ki. Nincsenek fölösleges képek, mindennek, amit a kamera megmutat szerepe van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!