Robothajó vadászik a tengeralattjárókra

2016. február 15. 09:20

A DARPA ACTUV robothajója hanglokátorral figyeli a tenger alatti katonai forgalmat

2016. február 15. 09:20
Ella Moon
Popular Science



„Áprilisban mutatják be az új amerikai robothajót, az ACTUV-ot, ami kifejezetten tengeralattjárókra fog vadászni a világ tengerein éles bevetéseken. Munkáját hanglokátoros bóják segítik és felturbózott szonáraival még a lopakodó módban közlekedő dízel-elektromos tengeralattjárókat is könnyedén ki tudja szúrni. 

 
Fő célja a tenger alatti hadi megfigyelés és nem elsősorban  a tengeralattjárók eliminálása, így is alakították ki, 140 tonnás és csupán 40 méter hosszú, de utánpótlást is tud szállítani, ha szükséges. Maga a DARPA által kifejlesztett robothajó teljesen automata, az ACTUV név az Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel rövidítése. A robot renndelkezik drónként funkcionáló szonikus bójákkal, ezeket kiküldve fedezi fel a környékét, közben álcázza magát. 
 
 
A gyanús jeleket pedig a fedélzeti precíziós szonárral azonosítja (a hadi célú tengeralattjárók dízel és elektromos hangmintáiról részletes adatbázis létezik, az ismeretlen zajokat pedig felveszik és később azonosítják), akna vagy mozgó tengeralattjáró az adott objektum vagy egyéb tengeri lény. Az ACTUV egy bevetésen 18 hónapot tölt a tengereken egyhuzamban, 2017-ben segítségül még kap 100 műholdat is és egy XS-1 repülőgépet is a felderítés és eliminálás tökéletes kivitelezéséhez.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!