Szexelő varázslók és vándorló terhes anyák sokkolták a geek-irodalmat 2015-ben

2016. január 04. 08:06

A szerencsére tavaly egyre bővülő geek témájú könyvkínálatból idén is kiválogattuk a kedvenceinket..

2016. január 04. 08:06
Pintér Máté
Roboraptor

3. Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja

Az időutazás tegnapja onnét folytatja a történetet, ahol az első rész abbamaradt. Az egymással versengő korporatív frakciók igyekeznek megállítani a téridő egyre közeledő összeomlását, amivel eltörlik az egész huszadik századot. A főszereplők hamarosan rádöbbennek, hogy ehhez nem elegendő a történelem legnagyobb tudóasainak segítsége, ahogyan az időben visszafelé történő menekülés sem oldja meg a problémát. Hackett az első kötet által bedobált ötlet-orgiára rátromfol még egy kört némi poszthumanizmussal, ráadásul remek huszárvágással oldja fel a maga által generált paradoxonokat, amivel sikeresen felülmúlja a tavaly megjelent elődöt.

2. Kim Stanley Robinson: Aurora

A hard sci-fi koronázatlan királya, Kim Stanley Robinson az Aurorában ezúttal hosszú útra kalauzol el minket egy többgenerációs csillaghajó fedélzetén, amelynek gyűrűiben különféle földi ökoszisztémák kaptak helyt, hogy az emberiség gyarmatosítani tudja a Tau-Ceti egyik holdját, az Aurorát. Eközben viszont olyan problémákkal szembesít hihetetlen aprólékossággal, amelyeket végiggondolva akár még az is kiderülhet, hogy az emberiség egyáltalán nem alkalmas a túlélésre, mivel az idegen világok alkalmasak arra, hogy kiirtsanak minket, ahogyan a saját baktériumaink gyorsabb evolúciója is erre törekszik.

1. Moskát Anita: Horgonyhely

Az idei év legjobb regénye szerintünk a Horgonyhely lett, mivel az angolszász fantasy-hagyományok helyett egészen új alapokra helyezett világot épít fel, amelyben csak a terhes nők képesek hosszabb vándorlásra. Ez azonban azzal is jár, hogy a férfiak kerülnek elnyomott helyzetbe a középkori jellegű társadalomban, a földmágia révén azonban megfordulhat a helyzet. A regény a gender-témának köszönhetően olyan komplex társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek nem csupán a magyar felhozatalból emelik ki, hanem a nemzetközi piacra is alkalmassá teszik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!