Bárcsak elfelejthetnénk A klónok támadását

2015. november 27. 15:01

Ez volt az a film, amit látva az ember nem tudta, hogy Lucas esze most ment-e el teljesen, vagy ez már sokkal korábban megtörtént, csak nem mertük bevallani magunknak.

2015. november 27. 15:01
Varga Attila
Index

Ez a momentum egyébként jól működik a sötét oldal felé taszigált Anakin személyiségfejlődésében, tulajdonképpen az egyetlen olyan eleme, amit Christiansen Pinokkió-szerű játéka sem tud elrontani. A másik történetszál sem a legbonyolultabb, Obi Wan nyomozása kicsit olyan, mintha Lucas eleve videojátékra írta volna a forgatókönyvet, amiben a karakter, akit irányítunk, egy tök lineáris sztoriban lépked előre, megy el helyszínekre, ahol újabb és újabb nyomokat talál, és így jut el a Kamino bolygóra, ahol megvan a Padmé életére törő bérgyilkos Jango Fett és itt vannak a köztársaság biztonságát és a mindenható jediket fenyegető klónok is. Ja, azt mondani sem kell, hogy a Rém Titkos Bázis, ahol Dooku gróf (ezek a nevek honnan vannak?) nyomára akad Obi Wan, úgy lesz meg, hogy követni kell Jango Fettet. Point and click.

A Baljós árnyakhoz hasonlóan Lucas leginkább a fenti katyvaszt lezáró nagy csatára koncentrált, ami elindítja a klónháborút, és amiben a klónok mellett leginkább harci droidok szerepelnek, és csak pár jedi, mert az újkori Star Wars-filmekben emberéletben csak kevés kár esik, legalábbis a harmadik, vérgőzös részig. Itt a látvány legalább stimmel, bár továbbra is tartom, hogy az eredeti trilógia első két filmjének effektjeinél jobb nem kellett volna, igaz, én abba a táborba tartozom, ami a 3D-t is ördögtől való babonaságnak tartja. A középső filmet láthatóan nyűgnek tartó Lucas a katarzist letudja egy hosszú fénykardozással, amiben Anakin a karját, Obi Wan meg az önbecsülését veszti, de még mindig jobban jártak, mint Yoda, akiből pattogó flippergolyót csinált Lucas, és szegény Christopher Lee, aki meg asszisztált ehhez a rémes jelenetsorhoz. A film végén a barátok nélkül maradó Anakin két robot előtt veszi el Padmét és ágyaz meg Luke és Leia Skywalkernek, de nem tudok egy embert sem mutatni, akinek ez a menyegző tetszett volna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Irodalmi Rohamosztagos
2015. december 01. 09:52
Sajnálom kicsit az előzmény-trilógiát. Most, másodszorra végignézve már nem is volt olyan vészes, mint amikor frissen láttam, de attól még ott a tudat, hogy lehetett volna sokkal jobb is. A magam részéről, ha tartani kéne a három film hosszát, jobb lett volna, ha hagyják a többi cselekményszálat és kizárólag arra fókuszálnak, hogy Anakinből, hogyan lesz Vader. Ez így nagyon el lett kapkodva. Nem mondom, hogy csodát várok a legújabb résztől-részektől, de remélem, hogy azért nagyobbat durran majd, mint az előzmény-trilógia.
Knerten
2015. december 01. 09:51
Az eredeti trilógiának nem lehet a nyomába érni. Azt a hangulatot nem lehet reprodukálni, kellettek hozzá azok a színészek, az a kor, talán kicsit kellettünk hozzá mi is, mert ami az eredeti trilógiában igazán jó, az valahol bennünk él annak a kornak a hangulatával együtt, amiben megszületett. Ezért sem az előzmény-trilógiától, sem a folytatástól nem azt kell várni, hogy utóléri az eredetit, hanem azt, hogy az eredetit még jobban lehet szeretni tőle (talán még Lucasék is ezt várták tőle, hiszen nekik ez biznisz így is, úgy is). Szerintem ennek a célnak az előzmény-trilógia maximálisan megfelel, és én az "utózmánytól" se várok sokkal többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!