Hogyan alakul ki egy diktatúra? – politológia és Star Wars

2015. november 23. 18:01

Másrészt a Csillagok háborújából szerintem nagyon sokat lehet tanulni, például az új trilógiában (I-II-III. részek) a diktatúrák kialakulásának bemutatása politikatudományi tankönyvbe illő. Interjú.

2015. november 23. 18:01
Tóth Csaba
MNO

„»Sokan úgy gondolják, hogy Darth Vaderként áll Európa fölött és fénykarddal sújt jobbra-balra. Nos, nem« – mondta az Európai Bizottság szerepe kapcsán Navracsics Tibor uniós biztos egy közelmúltbeli interjúban. Itthon nem annyira megszokott, de nyugaton annál inkább, hogy a Csillagok háborújával kapcsolatos utalás a politikai nyelvezetben is megjelenik. Miért érdemes beszélni a Star Wars és a politika viszonyáról? Segítik a filmek az eligazodást a politika világában?

A Csillagok háborúja esetében popkulturális alkotásról beszélünk, egy politikus ilyen művekre azért hivatkozik, mert mindenki tudja, hogy Darth Vader kicsoda, könnyebb vele példálózni, mint egy bonyolult európai politikai kérdéssel. Tudja ezt Navracsics Tibor, és tudja ezt David Cameron brit miniszterelnök is, aki múlt héten a Vissza a jövőbe részeire utalt. A politikusok szeretik ezeket az utalásokat, mert emberközelibbnek is tűnnek általuk, olyannak, aki hozzánk hasonlóan nézi ezeket az alkotásokat. Másrészt a Csillagok háborújából szerintem nagyon sokat lehet tanulni, például az új trilógiában (I-II-III. részek) a diktatúrák kialakulásának bemutatása politikatudományi tankönyvbe illő. Lényegesen könnyebb így elmesélni, hogyan jön létre egy diktatúra, mint ha csak olvasnánk a hitleri vagy sztálini rendszerekről. Tehát a politikus a néphez közelít ezáltal, a választó pedig megérti azt, amit könyvekből nem biztos, hogy megértene.

Lehet-e párhuzamot vonni a magyar politikai helyzet és a Star Wars valamely részlete között? Mondhatnánk-e afféle hülye példákat, hogy Orbán olyan, mint Palpatine, vagy éppen Szijjártó Péter hasonlít Jar-Jar Binksre? Vagy csak egyetemesebb politikai folyamatok megértését segítik a filmek?

Csak általánosabb összefüggéseket lehet látni, nem hinném, hogy léteznének Magyarországon Jedik vagy Sithek, még akkor sem, ha valaki szeretné így értelmezni a filmeket. De vannak olyan jelenségek, amelyek Magyarországon is tanulságosak lehetnek. Például az, hogy a politikaellenesség (pl. a politikusok csak folyton vitatkoznak) Palpatine hatalomra kerüléséhez vezetett. Lehet szidni a vitatkozó parlamentet, és lehet azt gondolni, hogy jobb lenne egy erős vezető, aki megmondja, hogy mi legyen. De a Star Wars megmutatja, hogy ez nem biztos, hogy olyan jó eredményhez vezet. Lehet, hogy jobb elviselnünk a vitatkozó politikusokat meg a különböző nézetrendszereket.

A klasszikus trilógia még nem nagyon foglalkozott politikával, de az új részek annál inkább. Kezdjük is a legfontosabb kérdéssel: egy teória szerint a Jedik miatt bukott meg a köztársaság. Ez mennyire alátámasztható?

Én magam is emellett érvelnék, a Jediknek nagyon komoly szerepük volt, elsősorban azáltal, hogy azt sugallták, csak egy politikamentes, kizárólag a moralitás által vezetett szervezet képes a köztársaságra figyelni. A Jedik nem politikai eszközökkel szálltak szembe Palpatine-nal, ráadásul minden állampolgár azt gondolta, hogy majd a Jedik megoldják. Nem ez történt volna, ha nem lettek volna Jedik és Palpatine-nal szemben egy ellenzéki mozgalom szerveződött volna. De minden másként alakult volna akkor is, ha a Jedik hajlandóak lettek volna ténylegesen politizálni és nem az utolsó pillanatban, egy rosszul elsült letartóztatási kísérlettel »játszottak« volna. A Jedi Tanács diszfunkcionális elem volt a Régi Köztársaságban, amelynek van felelőssége Palpatine hatalomra kerülésében.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. november 23. 18:25
maga hülye,pereljen be,itt a cimem,Marosvásárhely,Arató utca 4 szám
hátakkor
2015. november 23. 18:18
Józsi bácsi felmegy Pestre, beül a moziba a Star Wars IV-re. Végén kijön: - Na, én ezt az egészet nem hiszem el!
dávid
2015. november 23. 18:18
Totál jó cikk, kár h a többség ezt itt nem tudja értékelni. Biztos nem elég véresszájú:)
Anonymtalan
2015. november 23. 18:16
Primitive-restart volt? Ma mintha ez már megjelent volna a Sci-Fi rovatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!