Hogyan alakul ki egy diktatúra? – politológia és Star Wars

2015. november 23. 11:12

A Jedi Tanács diszfunkcionális elem volt a Régi Köztársaságban, amelynek van felelőssége Palpatine hatalomra kerülésében. Interjú.

2015. november 23. 11:12
Tóth Csaba
Magyar Nemzet

– Lehet-e párhuzamot vonni a magyar politikai helyzet és a Star Wars valamely részlete között? Mondhatnánk-e afféle hülye példákat, hogy Orbán olyan, mint Palpatine, vagy éppen Szijjártó Péter hasonlít Jar-Jar Binksre? Vagy csak egyetemesebb politikai folyamatok megértését segítik a filmek?

– Csak általánosabb összefüggéseket lehet látni, nem hinném, hogy léteznének Magyarországon Jedik vagy Sithek, még akkor sem, ha valaki szeretné így értelmezni a filmeket. De vannak olyan jelenségek, amelyek Magyarországon is tanulságosak lehetnek. Például az, hogy a politikaellenesség (pl. a politikusok csak folyton vitatkoznak) Palpatine hatalomra kerüléséhez vezetett. Lehet szidni a vitatkozó parlamentet, és lehet azt gondolni, hogy jobb lenne egy erős vezető, aki megmondja, hogy mi legyen. De a Star Wars megmutatja, hogy ez nem biztos, hogy olyan jó eredményhez vezet. Lehet, hogy jobb elviselnünk a vitatkozó politikusokat meg a különböző nézetrendszereket.

– A klasszikus trilógia még nem nagyon foglalkozott politikával, de az új részek annál inkább. Kezdjük is a legfontosabb kérdéssel: egy teória szerint a Jedik miatt bukott meg a köztársaság. Ez mennyire alátámasztható?

– Én magam is emellett érvelnék, a Jediknek nagyon komoly szerepük volt, elsősorban azáltal, hogy azt sugallták, csak egy politikamentes, kizárólag a moralitás által vezetett szervezet képes a köztársaságra figyelni. A Jedik nem politikai eszközökkel szálltak szembe Palpatine-nal, ráadásul minden állampolgár azt gondolta, hogy majd a Jedik megoldják. Nem ez történt volna, ha nem lettek volna Jedik és Palpatine-nal szemben egy ellenzéki mozgalom szerveződött volna. De minden másként alakult volna akkor is, ha a Jedik hajlandóak lettek volna ténylegesen politizálni és nem az utolsó pillanatban, egy rosszul elsült letartóztatási kísérlettel »játszottak« volna. A Jedi Tanács diszfunkcionális elem volt a Régi Köztársaságban, amelynek van felelőssége Palpatine hatalomra kerülésében. ()

– Mit lehet tanulni az egyes rendszerek politikájából?

– Egyrészt azt, hogy nincs olyan sok alternatíva. Nem a Star Wars készítőinek képzelőereje korlátozott, hanem egyszerűen véges számú az a metódus, ahogyan egy politikai rendszer működhet. Másrészt az, hogy egy pozíció választott-e vagy nem és ceremoniális vagy sem, nem sokban különbözik egy köztársasági elnöki poszttól. Amidala esetében nem is a választott jelleg a fontos, hanem hogy nem örökölhető. Harmadrészt azt is látjuk, hogy a galaktikus szint kicsit olyan, mint az ENSZ közgyűlése, ahol egymás mellett ülnek diktatúrák, monarchiák és demokráciák képviselői. Az, hogy egy politikai rendszer belül hogyan épül fel, kevéssé befolyásolja a külpolitikáját.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 22. 12:11
Liberális kultúra! Egy félig kiszínezett kifestőkönyvére rakódott a filmkultúra a malacpofának és ezzel a szellemi hátországgal osztja az észt a hasonló felkészültségűeknek.
alex.leopardi
2015. november 28. 22:19
atyaég,ez mi
Greffiti
2015. november 28. 12:34
Érdektelen.
Anonymtalan
2015. november 24. 09:19
Szia! Nem ikszeltél ki. Mi soha sem veszekedtünk. Ami miatt nem látsz, az az hogy a mandi x-elt ki. Pontosabban csak akkor látsz, ha minden hozzászólót megjelenítetsz (ez természetesen az általad tényleg kiikszeltek kivételt képeznek).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!