Téblábolás a zombiapokalipszis kellős közepén – Fear the Walking Dead

2015. október 14. 13:46

És hogy mi történt Los Angelesben, mikor kitört az anyasorozatban már hat évad óta követett zombiapokalipszis? Hát nem sok minden. A karakterek kifejezetten irracionálisan viselkednek és idegenek maradnak, ráadásul a sorsuk sem a saját kezükben van. Megnéztük a Fear The Walking Dead első évadát, hogy elmondjuk, mi a helyzet.

2015. október 14. 13:46
Pintér Máté
Kreatív Online

Most, hogy elindult a lassanként kultusszá váló zombis tévésorozat, a The Walking Dead legújabb, hatodik évada, ideje, hogy megvizsgáljuk, hogyan sikerült a múlt hét során véget ért spinoff, a Fear the Walking Dead első szezonja.

Az alapkoncepció egészen egyszerű, zombis sorozat esetében felesleges is volna ennél komplikáltabbat kitalálni. A készítők szimpla helyszíncserével élnek, bemutatják, mi történt a világ egy másik pontján, Los Angeles környékén az apokalipszis során. Hát, nem sok minden. A helyszínválasztás azonban alapvetően nem több, mint érdektelen. Nem tudjuk meg, hogy mi történt a világ többi pontján, holott például Haiti kifejezetten érdekelne, ha már egy olyan párhuzamos univerzumban járunk, ahol nem létezik a zombi kifejezés és nincsenek a témával foglalkozó filmek, könyvek, képregények sem. Európa pedig már a könnyedén lelakható, robbantható, feláldozható történelmi épületek miatt is érdekes lenne, Ázsia a népsűrűség szempontjából lehetne elég zord, Dél-Amerika és Afrika pedig az eldugott törzsi környezet miatt tud izgalmas lenni. De nem, az USA területén kívül nincs élet, sem zombiapokalipszis. De ez csupán a legkisebb probléma.

A történet visszarepít minket az öt évaddal ezelőtti események kezdetére, a vírus kitörésének és terjedésének idejére. A főszereplő egy család, ahol az anya és két gyereke (akikből az egyik drogos) együtt él a pótapuval, aki viszont a járvány kezdetén igyekszik összevadászni a volt feleségét és a gyerekét, hogy együtt vészeljék át a dolgot, valahol messzire a várostól. Kifejezetten érdekes figyelemmel követni az események eszkalálódását. Eleinte pár elszigetelt eset, később az utcán lövöldöző rendőrök és az abból kifejlődő tüntetések határozzák meg az események sorát. Nem sokkal később bekapcsolódik a hadsereg és lassanként kiderül, hogy a helyzet menthetetlen a civil lakosság pedig hátrahagyható.

Itt viszont nagyjából a végére is értünk a pozitívumok felsorolásának. A forgatókönyvet ugyanis úgy írták meg, hogy egy kezemen meg tudom számolni az olyan szituációkat, amikor a szereplők sorsa a saját kezükben van. Ezzel persze kis mértékben nem lenne baj, de az autoritás teljes hiánya miatt csak sodródnak, és ha végre csinálnak valamit, az sem lesz érdekes.

A karakterek kifejezetten irracionálisan viselkednek a kezdetekkor is, pedig a helytálló emberi reakció az lenne, ha masszívan fosztogatni kezdenének. Anyu nem tesz mást, csak lop néhány gyógyszert, amivel lassanként leszoktathatja majd a drogos fiát, apu nem hagyja hátra exanyut, pedig általában nem sokon múlik, hogy átharapják egymás torkát. Emellett persze nem öl zombikat sem, mert annyival feljebb van morálisan, mint a hozzájuk csapódó latinajkú család. Az ő fiuk a szabadságról prédikál még a szükségállapot idején is, de afféle durcás gyerek módon. A drogos gyerek nem szökik ki az adagjáért, még akkor sem, ha kevés van neki. A lány pedig semmit nem csinál.

Elnézést kérek, amiért nem nevesítettem a karaktereket, de pont ennyire kidolgozottak, egyediek és jellegzetesek. Ráadásul a színészek sem különösebben jók, egy pillanatig nem éreztem köztük olyan kémiát, mintha valódi családdal találkoznánk. Idegenek egymás számára (és nem az elidegenedés, hanem az alulírtságuk miatt) és emiatt idegenek maradnak a néző számára is, aki képtelen értük szorítani. Legalábbis az én esetemben ez történt.

A Fear the Walking Dead nyitóévada összességében nem vállalhatatlanul rossz, de a jótól még messzebb van. Nincs meg a spinoff érzete, mivel nem hozták össze az alapszéria szereplőgárdájával, önálló sorozatként viszont nem állja meg a helyét. Egészen egyszerűen unalmas, aminél negatívabb jelző nem hiszem, hogy létezik bármilyen produktum esetében. Rick seriff jobban tette, hogy átaludta a zombiapokalipszis kitörését, ha az már ennyire fantáziátlan.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pintér Bence
2017. november 08. 19:40
Tisztelt MOPO3OB! http://sci-fi.mandiner.hu/cikk/20151012_uj_elozetest_kapott_a_the_man_in_the_high_castle Üdvözlettel.
Pintér Bence
2017. november 08. 19:40
Kedves abraxas! Igyekszünk mindennel lépést tartani, ha valaki a csapatból megnézi, fogunk írni az Intrudersről is. Kevesen vagyunk, az anyag meg, ugyebár, sok.
MOPO3OB
2016. augusztus 22. 12:29
Most őszintén ki a francot érdekel ez a gagyi szar?! Lesz nemsokára Barátok közt kritika is a Mandiner főoldalán? De mégcsak nem is sci-fi, hanem horror sorozatról van szó. Abból is a legalja. Ha már mindenképpen tv-sorozatokról kell értekezni a Mandi címoldalán, akkor sokkal jobban ide illik a The Man in the High Castle. http://imdb.to/1NhvA4P Az egy "internetes produkció". Az Amazon Studios csinálja. És a pilot után megkapta a zöld lámpát. Az Amazonnál mint vérbeli internetes cégnél nem néhány fejes dönt a pilot után, hogy lesz-e belőle sorozat hanem a valódi nézők. Amerikai IP címmel ingyen nézhető az első része. Egyébként letölthető torrentről.
MOPO3OB
2016. augusztus 22. 12:29
Philip K. Dick azon kevés regényei egyike a The Man in the High Castle, aminek írására tudott elég időt szentelni. Ezért szemben számtalan megfilmesített novellájával itt szorosabban követi a sorozat a könyvet. Ridley Scott itt producerként van jelen, Szárnyas fejvadász című giga-sikeressé lett filmje szintén egy Philip K. Dick íráson alapul. Bár ott a Blade Runner eseményei csak laza kapcsolatban állnak a Do Androids Dream of Electric Sheep novellával. További érdekesség, hogy a novella nyitott marad. Philip K. Dick tervezett egy folytatást hozzá, de végül nem készült el, csak két fejezet. Az író elégedetlen volt azon saját ötletével, amire később a teljes Fringe sorozat épült. Így viszont abszolút igaz a The Man in the High Castle-re, hogy a kevesebb több.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!