Agyolvasás infrával

2015. október 30. 10:01

A Harvard Medical School új infrás hordozható szkennere kiválthatja a nehézkes és hosszadalmas fMRI és EEG vizsgálatokat.

2015. október 30. 10:01
Neil Savage
IEEE.org

„Egy optikai szenzort csak a homlokunkra erősítve az agyi funkcióink pontos diagnozisához és leolvasására ma már ugyanazt  szerepet is be tudja tölteni, mint az EEG vagy az MRI, mellesleg hordozható is és nem olyan nehézkes és bonyolult kezelni, mint a ma egészségügyi intézményekben működő változatait. A mozgásukban korlátozott és ágyhoz kötött betegek esetében is egyszerűbb így a különböző neurológiai vizsgálatokat elvégezni. Legalábbis ezt reméli Ehsan Kamrani, a Hardvard Medical School kutatója, aki az IEEE Photonics konferencián mutatta be Virginiában új találmányát.


A hordozható "agyolvasó" eszköz az epilepsziások és stroke-os betegeken tud segíteni, nem kell kórházba sem szállítani őket, hogy a megfelelő diagnózist felállítsák és megkapják a betegségükhöz tatozó kezelést. Okostelefonnal is leolvasható az eredmény, így azonnal továbbíthatóak az agyi adatok, akár egy mentőben is már használni lehet az fIS-t.

Valójában ez nem más, mint egy optikailag feltuningolt elektroenkefalográf (EEG), ami az infravörös fényt használja fel (LED diódákkal 650 és 950 nm között). Az infra behatol néhány centiméterre az agyba és meg tudja különböztetni, hogy a vizsgált területen keringő vér mennyire van telítődve oxigénben gazdag vagy hiányos vérrel. Ugyanezt teszi amúgy az fMRI is, csak a mágneses rezonanciát használja fel a térképezéshez. Az új módszer neve funkcionális infra-közeli spektroszkópia lett. Amennyiben forgalmazásba kerül a hazánkban tapasztalható MRI központok várólistái is megrövidülhetnek (Nem szabad elfeledkezni arról az fIS nem helyettesít egy átfogó MRI és EEG vizsgálatot, csak segít a rapid felmérések elvégzésében, megkönnyítve az orvosi diagnózis felállítását.)"
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kremerzoltan
2015. november 01. 03:29
Könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatás és gyors komoly embereknek MAGYAR E-mail: [email protected], könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatás és gyors komoly embereknek Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Svájcban, Észtországban, Kanada, Portugália, Írország, Olaszország, van egy fővárosa, amelyeket használni fognak nyújtani különleges kölcsönök rövid és hosszú távú from € 2,000 € 1.800.000 bármilyen komoly ember akarja, hogy e kölcsön. 3% -os kamatot évente szerint kölcsönadott összeget, mert, hogy különösen nem akarom megsérteni a törvényt uzsora. Ön tudja visszafizetni több mint 3-45 évvel maximális szerint a kölcsönzött összeg. forduljon hozzám több információ: e-mail: [email protected]
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!