Leckéztetők

2015. szeptember 01. 07:14

Látszik tehát, hogy közös uniós menekültügyi direktíva hiányában minden tagállam saját hatáskörében próbál reagálni az egyre elkeserítőbb helyzetre.

2015. szeptember 01. 07:14
Balogh Roland
Magyar Nemzet

Az a francia külügyminiszter, akinek országa már az arab tavasz kezdetén, 2011 áprilisában lezárta a francia–olasz határt, és visszafordította azokat a vonatokat, amelyeken líbiai menekültek próbáltak meg bejutni a napfényes Riviérára. Amely ország rendőrei – a The New York Times riportja szerint – most nyáron is visszaküldték azokat az illegális migránsokat, akik Olaszország felől próbáltak meg belépni. Annak a tagállamnak a külügyminisztere kritizál másokat, ahol rendre felszámolnak minden cigány telepet, és ahonnan kitoloncolják azok lakóit repülőkön a szintén uniós tag Romániába vagy Bulgáriába.

Az egymásra mutogatással csak azt bizonyítják, az EU képtelen egységes politikai közösségként reagálni ilyen helyzetekre. Nem egy hónap múlva tartandó rendkívüli csúcsok kellenek, ahol döntenek majd arról, hogy legközelebb miről fognak dönteni. Azt is meg lehetne persze közben kérdezni, például Laurent Fabiustól, hol van a franciák által már a 2008-as uniós elnökségük idején sürgetett közös migrációs direktíva? Sehol. Most persze helyzet van, lehet pró és kontra érvelni, szabályos-e egy kerítés vagy sem, de az alapkérdés korántsem ez. Inkább, hogy merre járt az EU az elmúlt évtizedben, és – ha már rá hárul ez a feladat, a Közel-Keletet sújtó háborúk kezdeményezőiről, okairól és következményeiről pedig szót nem ejtünk – miért nem sikerült sehol a külső határok mentén, illetve a problematikus térségekben olyan programokat indítani, amelyek ott, helyben segítenek valamelyest orvosolni a menekültek millióinak helyzetét. Az ugyanis édeskevés, hogy majd 2020-ig kitalálunk valamit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2015. szeptember 01. 12:58
Bezzeg ha nem lenne Erzsébet utalvány, más muzsika szólna !
citizen queen
2015. szeptember 01. 12:50
"Az egymásra mutogatással csak azt bizonyítják, az EU képtelen egységes politikai közösségként reagálni ilyen helyzetekre" - miközben állandóan a közös európai megoldást szajkózzák. Képmutató aljas bagázs az eu.
Kopa
2015. szeptember 01. 09:05
Mi a különbség a jó migráns és a koszovói migráns között, akik az unio ellenségei lettek mára, velük kezdődik és végződik a kitoloncolás, hátrányos megkülönböztetés, a gazdasági bevándorló bélyegzés. Aki a schengeni Görögországot elhagyja, az már mind koszovói. Miért is nem tüntetünk a koszovóiak mellett?
ördöngös pepecselés
2015. szeptember 01. 08:27
én Laurent Fabiustól azt kérdezném mg hogy ki pénzeli? mert ugyanazt műveli amit a zindex meg a zertéel. Európa szétverésén dolgozik. Mert senkinek se legyen kétsége hogy a migránsokat a bérek kiegyenlítéséért hívták be. Járulékos haszon még az európai népek egységének a szétverése hisz ha a német rájön hogy beérte a magyar béreket akkor értésére kell adni hogy neki is kuss.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!