A mi bőrünkre megy

2015. július 20. 07:39

Az a 30-as, 40-es korosztály, amelybe jómagam is tartozom, már régóta tisztában van azzal, hogy – feltéve, ha megéri – nem csak 65 éves koráig kell majd dolgoznia.

2015. július 20. 07:39
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

„Nem lehet megúszni a nyugdíjkorhatár felemelését, hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága - mondta egy múlt heti interjúban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója. Spéder Zsolt kijelentésében valójában semmi meglepő nincs, hacsak az őszinte szembenézés gesztusát nem tekintjük annak.


Az a 30-as, 40-es korosztály, amelybe jómagam is tartozom, már régóta tisztában van azzal, hogy – feltéve, ha megéri – nem csak 65 éves koráig kell majd dolgoznia. (...)

A hazai nyugdíjrendszer hosszú távú (30 éven belüli) fenntarthatatlanságára évek óta figyelmeztetnek a hazai szakemberek. A KSH kutatóintézetének múlt héten publikált jelentése rengeteg olyan (részben korábban is jól ismert) problémát vet fel, amely ezen vélekedéseket erősíti. Kiemelt helyen szerepel a társadalom elöregedése: lassan több évtizedes »hagyomány«, hogy kevés gyerek születik, viszont egyre tovább élünk. Ez a párhuzamos folyamat pedig előbb vagy utóbb súlyos problémákat okoz a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben. Sokan meglepve olvastak arról is, hogy 2060-ra 7,9 millióra zuhanhat Magyarország lélekszáma, pedig a három évvel ezelőtti jelentésben ugyanez a szám szerepelt.

A nyugdíjkérdés lassan olyan témává növi ki magát, mint a politika vagy a foci: mindenki ért hozzá, mégsem jutunk egyről a kettőre. Ennek a legfőbb oka pedig az, hogy a mindenkori döntéshozók egy része a politikai túlélésre játszik, másik része pedig homokba dugja a fejét, miközben ez a játék valójában már jó ideje a mi és a gyerekeink bőrére megy. A tehetetlenség következményeit csak évtizedek múlva érezhetjük ugyan, de szavazni addig is fogunk. Legfőképpen arra, aki valódi megoldást kínál egy tisztességes nyugdíjaséletre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. július 20. 10:03
Ha a demográfiai mutatók nem javulnak, hosszú távon nem létezik jó megoldás a nyugdíjrendszer problémájára! Ha a demográfiai helyzet nem javulna, az hosszú távon a magyar népesség kipusztulásához vezetne. Azon a területen, ahol most élünk, népesedési vákuum alakulna ki. Mivel „a természet irtózik az ürességtől” a túlnyomásos területekről népcsoportok áramlanának be, akik aztán nem bánnának kesztyűs kézzel a megmaradt magyar lakossággal és meggyorsítanák kipusztulását, a nyugdíj és egészségügyi problémák mellékes kérdésekké válnának!
ördöngös pepecselés
2015. július 20. 08:30
a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságának a mítosza a 21. század legnagyobb hazugsága mégis mi az oka annak hogy a tömegtermelés korában az utolsó szelet kenyeret is megvonnák a szétdolgoztatott generációtól? hát a telhetetlen profit mert a 20. század az bizony a termelékenység olyan szintű emelkedését hozta aminek következtében a jólét minden embernek kijárna de ehelyett elképzelhetetlen vagyonok halmozódtak fel. Nos ezt kell helyrerakni és megszüntetni a határtalan önzőséget amit a fogyasztói társadalom és piacgazdaság okoz
KannibálTatárÚr
2015. július 20. 08:16
Ti nagyon szerencsés korosztály vagytok: 65 éves korotok előtt sem dolgoztok. (Csak munkahelyre jártok).
Tintamin
2015. július 20. 08:05
Magannyigdijrendszer szetbaszva, fiatalok eluldozve, jovokep a kukaban: kivaloan teljesit a fidesz. Selmeczigabicza mar csak golfozni jar, megerte neki kutyaba menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!