Az utolsó esély

2015. február 09. 07:34

Az utolsó pillanathoz érkeztünk, amikor még meg lehet akadályozni Ukrajna teljes gazdasági összeomlását, a hadsereg vereségét és azt, hogy a washingtoni héják átvegyék a kezdeményezést, és Kijev felfegyverzésével a sarokba szorítsák Moszkvát.

2015. február 09. 07:34
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Az utolsó pillanathoz érkeztünk, amikor még meg lehet akadályozni Ukrajna teljes gazdasági összeomlását, a hadsereg vereségét és azt, hogy a washingtoni héják átvegyék a kezdeményezést, és Kijev felfegyverzésével a sarokba szorítsák Moszkvát, ezzel elvágják a tárgyalásos megoldás szálait, s végleg lángba borítsák Európa hátsó udvarát. Az európai deszant igyekszik hát megragadni az esélyt, és a minszki megállapodás felfrissítésével és az adott helyzethez igazításával csillapítani a vérgőzös indulatokat. Merkel és Hollande nincs könnyű helyzetben, hiszen az események túl messzire mentek ahhoz, hogy könnyű legyen visszatuszkolni a kiszabadult szellemet a palackba. Minden érintett oldal húzódozik a kompromisszumoktól, már csak azért is, mert e tekintetben a valódi és az információs háború mindenütt alaposan leszűkítette a mozgásteret.

 
Európában például sokakat emlékeztet a 70 évvel ezelőtti jaltai megállapodásra a készülő egyezség, miután a fősodor média másról sem beszélt, mint Oroszország terjeszkedéséről és agresszivitásáról. Ez azonban még semmi ahhoz képest, amilyen helyzetbe az ukrán hatalom lavírozta magát. A jelenlegi elitben a megegyezésre leginkább nyitott Petro Porosenkót például könnyen elsodorhatja a mégoly ésszerű megállapodás is, mint ahogy Vlagyimir Putyin is túlságosan felkorbácsolta otthon a szenvedélyeket ahhoz, hogy sokat engedjen. S akkor még nem beszéltünk a béke előtt álló legnagyobb akadályról, a bizalom elvesztéséről. Ma ugyanis már Doneck ugyanúgy nem bízik Kijevben, mint Oroszország a Nyugatban és viszont. Sőt, míg az európai közvélemény jelentős részében a Moszkvával szembeni bizalmatlanság éledt fel, addig legalább annyian teszik fel a kérdést, vajon jót akar-e a szövetséges Egyesült Államok Európának.
 
Ennek ellenére nincs más esély, mint megragadni az utolsó lehetőségek egyikét. Némi reménnyel tölthet el bennünket, hogy az újabb minszki csúcs esetleges kudarca már nem csak az óvatos Merkel számára lenne kínos.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. február 09. 12:56
A washingtoni héják remélhetőleg már nem fognak átvenni semmiféle kezdeményezést. Merkel megtagadta Ukrajna felfegyverezését, Sarko arról beszél, hogy a Krím annektálása jogos volt (ez azért vitatható), és hogy Európa és az Usa érdekei nem azonosak, (ez viszont egyre egyértelműbb). Formálódik az önálló európai külpolitika, amit az Usának nem tetszik, de elkerülhetetlen volt, hogy előbb utóbb ne törljön a felszínre. Az Usa mostanában ritka rövidlátó külpolitikai kérdésekben.
kamasuka
2015. február 09. 11:11
"A fészbukon azt irja S. Kirilets, hogy Merkel és Hollande azért rohantak tárgyalni, mert 2200 nato katona benntragadt Debalcevoba!!! amik, angolok, franciák, horvátok, lengyele és persze izraeliek is ( nem maradhatnak ki ). 700 kimenekült civilben a lakosság között az evakuáció során. Hogy mik vannak....:))" Idéztem. Döntsétek el az eddigiek fényében az igazságtartalmát. :)
egyetmondok
2015. február 09. 10:08
Azzal lehet elkerülni az ukrán hadsereg vereségét,hogy nem fegyverzik fel? Azzal biztosan elérni lehet ezt,nem pedig elkerülni. Az orosz állam elhatározta Ukrajna feldarabolását, mégpedig fegyverek által. A két tétel,Ukrajna területi integritásának megőrzése,és a háború elkerülése nem hozható össze. Amit a nyugat tehet az az,hogy végignézi,amint Oroszország - mert neki ez tetszik - katonai erővel szétszed egy európai államot. Így nem lesz háború.
sersem4
2015. február 09. 10:07
Kis szemelyes. Munkacson van az egyik haverom,egy ottani uzem dolgozoinak adnak treninget. A mult heten beallitott a policaj,hogy hozott par behivot,a munkasok tiz szazaleka szedheti a cuccat,aztan varja oket a kies keleti front. A valasz,szo szerinti idezet kovetkezik. Vidd az anyadba a behivoidat,nekem gyerekem van,en sem megyek,huzz a faszba... A fenyegetozesre,hogy sittre vagjak oket,azt feleltek,hogy maximum ket evet kell a sitten lehuzniuk,ott kapnak enni,agyban alszanak de utana elve hazamennek es meglesz kezuk,labuk. SENKI nem irta ala a behivo atvetelet. Vihettek oda akarmennyi fegyvert,penzt,ha nincs aki harcolni akarna,akkor nyaloka van! Ukrajnaban mindenkinek tele a toke a haboruval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!