Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kiálthatunk-e egypártrendszert?

2014. szeptember 10. 13:09

Amennyiben a Fidesz támogatottsága továbbra is marad, a harmadik nyert ciklussal bizony joggal emlegethető az egypártrendszer közeledése.

2014. szeptember 10. 13:09
Politológus
Politikai innováció blog

„Amint látjuk, a magyar rendszer nem áll messze a predominánstól, ami bizony az egypártrendszeren belüli kategória Sartorinál, és amennyiben a Fidesz támogatottsága továbbra is marad, a harmadik nyert ciklussal bizony joggal emlegethető az egypártrendszer közeledése. Természetesen nem minden politikatudós ért egyet Sartori felosztásával, de közöttük van olyan, aki nem is szól egypárti uralomról, nem csupán azért, mert abban ugyan mi a rendszer, hanem mert igazából el sem tudja képzelni (bármennyire is tagadják egyesek, ez jellemző több nagy politikatudósra is). Sartori rendszere eléggé egész, történeti folyamatokat is magyarázhat, és a rendszer gyakorlati működését is figyelembe veszi. Ilyen gyakorlatias szempont, hogy csak a zsarolási potenciállal rendelkező pártok száma számít.

A Fidesz viselkedésén mindig látszik a pártrendszer formálásának igénye és iránya, az első ciklusuk kétpártrendszer iránti vágya nyilvánvaló és kimondott volt. A mostani vágy a dominanciára még erősebb, még a legkisebb politikai cselekedetnek sem volt célja a pluralitás. A támogatók érzelmeivel pedig ez találkozik, számukra a »csak a Fidesz« érzés és elv nem nem engedi összefüggés teremtődését az államszocializmus egypártrendszeri világával, ellentétben a kritikusokkal, akik gyakran hozzák ezt párhuzamként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2014. szeptember 10. 19:41
Nem kiálthatunk, mivel most is kb 9 párt delegál főpolgármester-jelöltet. :-D
1120
2014. szeptember 10. 19:00
Aha... ...és amikor Helmut Kohl 16 éven keresztül (1982-1998) egyfolytában volt kancellár, az is nyilván az egypártrendszer irányába vezetett, igaz? Kretének.
kisalex
2014. szeptember 10. 18:11
ki mondja, hogy szar a magyarországi ellenzék? pld. azerbajdzsánban, oroszországban, fehéroroszországban is az? ugyan mitől?
Onurisz
2014. szeptember 10. 17:38
Ez a "politológus" fedőnevű jóember pontosan tudja, hogy a megkérdőjelezhetetlen nyugati demokráciákban is számtalanszor előfordult, hogy háromszor egymás után ugyanaz a politikai párt nyerte meg a választást. Ha pedig történetileg vizsgáljuk a demokráciákat, egész korszakok teltek el egy-egy politikai erő kormányzása alatt. Neki az az elvi feltevése, hogy amennyiben harmadszor is kétharmadot szerez Fidesz, az már egypártrendszernek minősül. S ha ezt meg tudja tenni, az csak azért lesz, mert az ellenzéki politikai szerveződést korlátozó szabályokat épített bele a jogrendszerbe. A korlátozásra felhozott példákon lehet vitatkozni. Szerintem azok nem valódi korlátok, s az egyetlen súlyos korlátozást a párttámogatások megszüntetését nem lépték meg. Olyan komoly akadályokat semmiképp sem jelentenek (különösen a digitális korszakban), amelyek megakadályoznák az ellenzéket abban, hogy legalább az egyharmados parlamenti arányt meghaladják. Már most is hajszálon múlt. A Fidesz hasonlóan vagy (szerintem) a mai ellenzékhez képest számára sokkal hátrányosabb politikai viszonyok között, hatalmas munkával és céltudatossággal, képes volt felépíteni magát, egységbe fogni a támogatóit és győzni. A mai ellenzék siránkozással, vádaskodással és a nyugathoz való szaladgálással helyettesíti a céltudatos szervezetépítést. És nem képes kiválasztani magából egyetlen tehetséges és karizmatikus politikust sem. A Fidesz támogatói is sok szempontból elégedetlenek a kormányzat teljesítményével, de egyben tartja őket az ellenzék egészen otromba alkalmatlansága, vízió-nélkülisége (Medgyessy) és kormányképtelensége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!