Házi művészet

2014. augusztus 19. 14:28

A hatalomnak csak egy művész jó: aki mindig azt adja, amit hallani akarnak tőle. Fegyelmezett és hízelgő. Az udvar dísze.

2014. augusztus 19. 14:28
Papp Sándor Zsigmond
NOL

„Nem jó szerelembe esni a hatalommal vagy annak képviselőivel. Ezt a következtetést lehet levonni a képzőművész Tereskova esetéből, aki saját csapdájába esett bele. Az eleinte talán ironikusnak szánt Orbán-portrék sok pénzt hoztak a konyhára, a pénz pedig sikert vagy annak látszatát, s máris odalett a távolságtartó irónia, jött a szerelem, a sérthetetlenség tudata. Majd az őt érő kritikákra adott útszéli válasz.

Az eset azért is tanulságos, mert láthatóan elkezdődött egy olyan folyamat, amely már túlmutat a baráti művészek akadémiáját helyzetbe hozó, díjakkal és havi járadékkal leláncoló kezdeti szakaszon. Most azokat is megpróbálják magukhoz édesgetni, akik eddig talán semlegesek voltak, vagy értékrendjük igencsak távol esett az elvárttól. A Petri-hagyaték egy részének megvásárlása, Kertész Imre állami kitüntetése jelzik mindezt. Az interneten és a sajtóban élénk vita indult el, hogy Kertésznek el kell-e fogadnia az elismerést. Pályi Márk esszéje vetette fel: ha Kertész életműve felől tesszük fel a kérdést, akkor a díj elfogadása nem mond ellent a Nobel-díjas szerző szövegeiben tükröződő gondolatvilágnak. Szó sincs kiegyezésről, morális következetlenségről. Mert sem Petrit, sem Kertészt nem lehet felhasználni arra, hogy az Orbán-kormányhoz hasonló berendezkedést legitimáljon. Még pillanatokra sem. Még egy kézszorítás erejéig sem.

(...)

A hatalomnak csak egy művész jó: aki mindig azt adja, amit hallani akarnak tőle. Fegyelmezett és hízelgő. Az udvar dísze. Ha ezt elfogadja, cserébe már neki sem kell tűrnie többé a kritikát. Mert megfellebbezhetetlenné válik. Erre a szerepre készül Tereskova, és erre a szerepre lesz mindig is alkalmatlan Kertész és Petri. Így nem kell őket féltenünk, Tereskovát pedig lassan nincs miért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 20. 10:10
"Mert sem Petrit, sem Kertészt nem lehet felhasználni arra, hogy az Orbán-kormányhoz hasonló berendezkedést legitimáljon." Írod ezt te Zsiga bácsi, akik egy hamis Teller levéllel akartak legitimációt szerezni egy egyre szarabb Népszabadságnak. A szarabb az csak dicséret nem akartam a romlott fos szót használni mert közeleg az ebédidő.
Peter8811
2014. augusztus 20. 09:25
Ti nem voltatok ilyenek, ti mindig inkább bírálatnak használtátok a művészetet, Mementónak álljon itt a nagy zsidó költő Zelk Zoltán bíráló műve, ami az elődlapotokban a Szabad Népben jelent meg elsőként: A nép szívében Rákosi elvtárs hatvan éves – nem kell keresnem szavakat ha így egyszerűen leírom, tudom már, mit jelent e nap. Rákosi elvtárs hatvan éves. Így szól a hír. S a felelet: kilép medréből: a szívekből árad feléje a szeretet. A szeretet. Ha róla szólnak, ahogy kimondják a nevét, színültig telik szeretettel, fénylő mosollyal a beszéd. Róla szól a munkás a gyárban és este, otthon a család elmúlt napot, jövőnket mérni előveszik egy-egy szavát. Falvak mélyén, kemencefénynél, ha ül a szomszéd s szóba kezd: „Rákosi elvtárs megígérte…” „Rákosi elvtárs mondta ezt…” Neve a bizonyság pecsétje megfontolt okos szavakon, fölépült már, fölépült várad, falai ronthatatlan állnak szívünkben, Bizalom! A nép szívében
kispufi
2014. augusztus 19. 23:49
azt hittem, deb(il)receni joci életrajzi munkásságára is kitér.
br-o
2014. augusztus 19. 19:54
1914 óta nincs művészet. Főleg nem a Petri-féléktől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!