Megállj, fogyasztás!

2014. augusztus 28. 17:53

Szükségünk van az egyénen túl mutató értékekre, amelyek forrása az Isten, a természet vagy a közösség lehetne.

2014. augusztus 28. 17:53
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A környezetvédelemnek ma már nem csupán a természetről, hanem az emberiségről kellene szólnia. Amikor teszünk a környezet károsítása ellen, akkor nemcsak a pici fókák fitos orrát kell látnunk, hanem dédunokáink gyermeki mosolya is eszünkbe kell jusson. Mert most már az emberiség léte a tét. Másrészről pedig nagyon fontos lenne az egyén és minden közösség fogyasztói céljait az aranyközép felé terelni. Illetve a Konrad Lorenz által a civilizált emberiség egyik halálos bűneként emlegetett gazdasági-társadalmi versenyfutást megállítani. Ugyanis ahogy Lorenz is írja: »Igen rövidlátó a kapitalista uralkodó osztály, ha továbbra is folytatja a fogyasztók megjutalmazását életszínvonaluk növelésével, miközben arra idomítja őket, hogy továbbra is folytassák a vérnyomásnövelő, idegőrlő versenyfutást társaikkal.«

Tehát nem csupán a megújuló energiára kellene több figyelmet, szellemi és anyagi energiát fordítanunk (hisz ez már önmagában is ellentmondás), hanem fokozatosan áttérni a versenyalapú, neoliberális elvek alapján megkomponált gazdaságról valamilyen más típusú értékeket felvonultató együttélési formára. Globálisan kell felismernünk, hogy a mindent átható neoliberális alapvetés, azaz a »verseny és haszon mindenek felett« elv öngyilkos küzdelem csupán önmagunk ellen. Szükségünk van az egyénen túl mutató értékekre, amelyek forrása az Isten, a természet vagy a közösség lehetne. De semmiképpen sem eredhetnének a liberális demokrácia lakójától, az egoista egyén autonómiájából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. augusztus 29. 10:21
Olajhír: „A nehezen hozzáférhető készletek esetében a kutatás, illetve az új mezők feltárásának költségei ugrásszerűen növekedtek, míg a kitermelés ennek hatására alig néhány százalékkal emelkedett. (Három olajtársaság adatain szemléltetve: az Exxon Mobil 51%-nyi tőkenövekedés 6%-os hozamnövekedéssel, Royal Dutch Shell 39%-nyi tőkenövekedés 1%-os hozamnövekedéssel, a Chevron esetében 89% tőkebefektetés 3%-os hozamvisszaeséssel párosult 2009. és 2013. között)… E mozzanatra a jelzett társaságok 2013-tól tőkekivonással válaszoltak.” Földhír: „A tény, hogy csupán 60 évre elegendő a termőföldünk, nehezen elképzelhető, de sajnos igaz. A 3T programban főszerepet játszó baktériumok milliárdjaival lassítani tudjuk ezt a folyamatot, napról napra, évről évre. Hátha nyerünk legalább egy évet... Nem kétséges: a magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztésére van szükség. Ehhez olyan szövetségeseket várunk, akiknek fontos, hogy a hazai termelők egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszert állíthassanak elő és legyen elég hely a termesztésre.” Egészséghír: „Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentésében. A halálos szuperbaktériumok még a legerősebb antibiotikumokra sem reagálnak, elterjedésük pedig már nem jóslat, hanem az egész világon valóság. Bárkit, bármilyen életkorban, bármelyik országban elérhetnek az antibiotikumokra rezisztens baktériumok.” Nos, ezt hagyta korosztályunk örökül a gyermekeinknek, unokáinknak. Akik pedig hazánkban ez ellen tenni próbáltak, azokat éppen a Fidesz "gyilkolta meg" - lásd a szoci időkben, ellenzékben agyonajnározott Ángyán József, Ács Sándorné (Kishantos) példáját!
Valodi
2014. augusztus 29. 10:02
... még ennyi NER marha egyrakáson ... méghogy gazdasági növekedés! Kap egy stolwerkot, aki megírja a költő nevét: Tanuld meg ezt a versemet, mert meddig lesz e könyv veled? Ha a tied, kölcsönveszik, a közkönyvtárban elveszik, s ha nem: papírja oly vacak, hogy sárgul, törik, elszakad, kiszárad, foszlik, megdagad vagy önmagától lángra kap, kétszáznegyven fok már elég – és mit gondolsz, milyen meleg egy nagyváros, mikor leég? Tanuld meg ezt a versemet. Tanuld meg ezt a versemet, mert nemsokára könyv se lesz, költő se lesz és rím se lesz, és autódhoz benzin se lesz, és rum se, hogy leidd magad, mivel a boltos ki se nyit, s kivághatod a pénzedet, mert közeleg a pillanat, mikor képernyőd kép helyett halálsugarat közvetít, s mert nem lesz, aki megsegít, ráébredsz, hogy csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz. Ott adj nekem helyet. Tanuld meg ezt a versemet. Tanuld meg ezt a versemet, s mondd el, mikor kiöntenek a lúgtól poshadt tengerek, s az ipar hányadéka már beborít minden talpalat földet, akár a csiganyál, ha megölték a tavakat, s mankóval jön a pusztulás, ha fáján rohad a levél, a forrás dögvészt gurguláz s ciánt hoz rád az esti szél: ha a gázmaszkot felteszed, elmondhatod e versemet. Tanuld meg ezt a versemet, hogy elkísérjelek. Lehet, s túléled még az ezredet, s pár kurta évre kiderül, mert a bacillusok dühödt revánsa mégse sikerül, s a technológia mohó hadosztályai több erőt mozgatnak, mint a földgolyó – memóriádból szedd elő s dúdold el még egyszer velem e sorokat: mert hova lett a szépség és a szerelem? Tanuld meg ezt a versemet, hadd kísérlek, ha nem leszek, mikor nyűgödre van a ház, hol laksz, mert nincs se víz, se gáz, s elindulsz, hogy odút keress, rügyet, magot, barkát ehess, vizet találj, bunkót szerezz, s ha nincs szabad föld, elvegyed, az embert leöld s megegyed – hadd bandukoljak ott veled, romok alatt, romok felett, és súgjam néked: tetszhalott, hová mégy? Lelked elfagyott, mihelyst a várost elhagyod. Tanuld meg ezt a versemet. Az is lehet, hogy odafenn már nincs világ, s te odalenn a bunker mélyén kérdezed: hány nap még, míg a mérgezett levegő az ólomlapon meg a betonon áthatol? s mire való volt és mit ért az ember, ha ily véget ért? Hogyan küldjek néked vigaszt, ha nincs vigasz, amely igaz? Valljam meg, hogy mindig reád gondoltam sok-sok éven át, napfényen át és éjen át, s bár rég meghaltam, most is rád néz két szomorú, vén szemem? Mi mást izenhetek neked? Felejtsd el ezt a versemet.
Ouroboros
2014. augusztus 29. 06:30
Ervin nem képes hibázni :D:D
Akitlosz
2014. augusztus 29. 05:02
500 vagy akár csak 100 évvel ezelőtti fejlettségi színvonalon a ma élő emberiség igen jelentős része, milliárdnyi ember rövid időd belül halott lenne. Én is. Könnyen meglehet, hogy a cikk szerzője is. A fejlődést nem lehet megállítani, s kiirtani az emberek egy részéből sem a fejlődés iránti vágyat. Persze aki akar nyugodtan kolostorba vonulhat, lehet remete, nem kötelező fogyasztani, de ez egész emberiség szintjét nem megy. Az embernek nagy agya van, muszáj foglalkoztatnia azt. Evolúció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!