Bábszakértők az oktatásban

2014. március 04. 10:38

Azt hiszem, most bekövetkezik egy pedagógiai paradigmaváltás. Bár úgy tűnik, nem abban az irányban, mint amit ez a fogalom eddig takart.

2014. március 04. 10:38
Ritók Nóra
hvg.hu

„Sok éve vagyok pedagógiai szakértő. (...) Ma is sokan keresnek, ha nem tudnak eligazodni valamiben, bár bevallom, a mostani szabályozás útvesztőjében nekem is nehéz eligazodnom néha. Ahhoz, hogy szakértőként dolgozhassak tovább, most egy új eljárásnak kell megfelelni. (...)

Nem akarok báb lenni, elfogadni a valakik által tekintélyes embernek titulált valakik utasításait, és néma végrehajtója lenni a számomra előírt szabályoknak. Igen, magam akarok dönteni, a legjobb tudásom szerint, és erre buzdítom a tanítványaimat is. A kétkedésre, a vitára, a jobbító szándékú kritikára. Arra, hogy lehet kérdezni. Mindenkitől. Szabadon. És azt is szeretném, ha tudnák, hogy a tekintély mindig a tudáshoz kötődik, sosem a pozícióhoz. És az igazi tudással bírók bölcsek, akik sosem várják el a lapulást, kifejezetten örülnek a lázadó, mindent megkérdőjelező magatartásnak. Mert tudják, a vitákból ők is építkeznek, hiszen újra  átgondolhatják azt, amiben hisznek. 

Úgy érzem, ez a program nem szakértőket keres, sokkal inkább lojális, gondolkodni nem akaró embereket, akik a bebiflázott jogszabályokra hivatkozva végrehajtják mindazt, amivel megbízzák őket. Kétkedés nélkül, határozottan, képviselve a feljebbvalóikat. Akik végigviszik, kikényszerítik a mostani elvárások szerinti pedagógiai paradigmaváltást. Ők lesznek az eszközök a hatalom kezében.

Képtelen vagyok erre. Szakértőként már betörtem. Már nem akarom. Vajon pedagógusként meddig leszek képes?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 04. 13:07
Steven Seagal meg Ukrajnáról szakért !
luga
2014. március 04. 12:26
Képzeld, a valakik által valakiknek tituláltakon kívül sem hiányzol senkinek. Az egykor magas színvonalú oktatást, gondosan lerobbantottátok. Már 25 éve leírta Beke Kata a kontraszelekcióval kapcsolatos mondanivalóját. Sajnos, csak rosszabb lett a helyzet. Ti már leszerepeltetek.
Autofocus
2014. március 04. 11:41
Egyébként, ha lenne sok felesleges milliója az oktatási tárcának, veletek is azt kellene csinálni amit az MLSZ vezetett be a futballakadémiák auditálására: van egy belga cég, akik idejönnek, mindent megmérnek, dokumentálnak, átvilágítanak, értékelnek, és nem lehet urambátyámozással vádolni őket. Majd az értékelés eredményétől függően kapják az akadémiák az állami zsét. Ezt szeretnétek?
Autofocus
2014. március 04. 11:38
A cím alapján arra tippeltem hogy a bábkészítés, bábozás is a tanterv része lesz! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!