"Egy nemzedék fagyos lelkiismerete – George Orwell és az 1984 II.

2013. december 05. 11:33

Orwell baloldalisága nem kérdés, nem úgy azoké, akikről írt, s akik az ő eszméi nevében követték el gaztetteiket.

2013. december 05. 11:33
Pető Péter, Csunderlik Péter
Törtek – Page not found

„Orwell elhatalmasodó bűntudatának a megsemmisülés volt az egyetlen gyógyszere. Veszélyeztette életét Burmában, elment a spanyol harctérre, ahol az életét adta volna, Londonban volt, amikor a nácik bombáztak, majd orvosi előírásokat is mellőzte, amikor már gyenge volt. Jellemző, hogy Angliába telepítette a regényt. Azt mondta, azért: »A könyv helyszínéül azért választottam Angliát, hogy hangsúlyozzam, hogy az angolul beszélő népek nem születtek jobbnak, mint mások, és hogy az önkényuralmi rendszerek bárhol hatalomra juthatnak, ahol nem küzdenek ellene.« Na ezt kéne elmagyarázni néhány űrmagyarnak, hogy születésénél fogva nem magasabbrendű E.T.-nél.


Komoly kísérletek zajlottak már, hogy Orwellt jobb- vagy éppen ilyen-olyan baloldaliává varázsolják. Mintha nem lenne egyértelmű: minden önkényuralmat megvető, eszméi iránt elkötelezett, az emberben mindig bízó baloldali entellektüel volt, akit az érzelemmentes technokratáktól is rázott a hideg. Az ő baloldalisága nem kérdés, nem úgy azoké, akikről írt, s akik az ő eszméi nevében követték el gaztetteiket.

Idealista és humanista volt, de evidenciaként kellett csúcsdisztópiákat írnia, s szélsőségesen pesszimistává válnia. Hogy az volt, arról árulkodik összegzése: »Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.«

Minden idealista mozgalom azért jött létre, minden baloldali kísérlet azért indult, hogy ne legyen igaza. Aztán mind inkább az lett.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2013. december 05. 15:28
Már csak azt kellene tisztázni idehaza van-e baloldali párt.Szerintem a munkáspárton kívül nincs.
berzsian56
2013. december 05. 12:02
Szegény Orwellnek, a baloldali entelleküellnek évtízedekre adhatott volna témát a Cubai válság, meg Észak Korrea. Írhatna a fakéreggel táplálkozó milliókról, a napi kivégzésekről,az áram nélküli sötét hétköznapokról, anélkül, hogy bármit is ki kellene találnia. És arról is, hogy mindezt az övéi vallósították meg, azok akik azt hírdették: Kommunizmus vagy halál. Már akkor is világosan látható volt, hogy az utóbbi fog bejönni.
odysseus
2013. december 05. 11:56
Azt nem értem, hogy miért sugallja azt a poszt, hogy a baloldal jó, a jobb pedig rossz. Azért, mert baloldali az író? Hát kislovag, ez valójában nem haladja meg egy átlagos középkori keresztes katona világnézeti szintjét, hiába van a modernség leplébe öltöztetve. Mikor kezdi végre valaki nyilvánosan észrevenni, hogy a baloldali, vagy jobboldali gondolkodás egy egy világmagyarázati stílus. Az egyik ezt a tartományt látja tisztábban, a másik azt. Az egyik ebben a történelmi helyzetben hasznosabb, a másik abban. Nem jobb egyik a másiknál, és nem is kell, hogy kizárják egymást. A poszt írói ettől e felismeréstől - bármilyen értelmeset is próbálnak írni - sajnos elég távol állnak.
vigyor
2013. december 05. 11:54
Most már csak a cikk apropóját kéne megértenem, de nem megy...fontos annak, Orwell oldalisága aki olvasta az 1984-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!