Most mintha nem lopnának – a Fidesz és a jogdíjak

2013. október 16. 13:37

Most inkább a kormánnyal értek egyet, nem a tiltakozó művészekkel.

2013. október 16. 13:37
Urfi Péter
Magyar Narancs

„Az üres hordozók utáni díj nem klasszikus jogdíj. Ez nem a »művészek pénze«, nem a jogos jussuk, hanem praktikusan az állam által kivetett különadó, amelyet eddig ők kaptak. Kaphatták volna a programozók is, de a zenészek kapták, mert az állam így döntött. Ezt a magam részéről helyeslem, mert kevésnek tartom a magyar művészek állami támogatását és szeretem a magyar zenét, míg ugyanezt a szoftvergyártókról már nem tudom elmondani. De ez ízlés kérdése. A törvénykezés pedig jogalkotói szándék kérdése, amely lehet téves, ferde, sanda, de az eredménye akkor sem lenne lopás, ha az egész üreshordozó-díjat megszüntetné.

Márpedig most erről szó sincs, a díj mértéke változatlan, csupán annak 25 százaléka fölött ezentúl az NKA szakkollégiumai rendelkeznek. És ha elfogadtuk, hogy ez nem lopás, akkor már csak az a kérdés, hogy jobb helyen lesz-e ott a pénz vagy sem. A válaszom pedig az, hogy igen – bár ezt remegő ujjakkal írom. Mert persze, előbb bíznám Miley Cyrusra a Műcsarnokot, mint bármilyen pluszpénzt erre a kormányra. De az NKA jelenlegi tudásunk szerint sokkal jobb, mint a kormány.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2013. október 16. 16:16
Az üreshordozó-díjat meg kellene szüntetni. Open source cuccokat (pl.Linux distro-kat),vagy személyes anyagok másolatát tartom rajtuk,és nem Bródy János összes műveit.
nickolett
2013. október 16. 15:54
Ezek tényleg képesek az üreshordozó-adó miatt sírni???? Én pl. ilyesmin csak családi fényképeket és saját szellemi termékeket tárolok (a munkám során létrehozott szakmai anyagokat), valamint otthon direkt ingyenes szoftvert tettem a gépemre, ami nyilván DVD-ről települt. Ezekért mind adóztam nekik, és közben bőszen anyáztam, hogy csak azért ilyen drága, mert csaló, rabló gazembernek bélyegeznek látatlanul is. Pedig valójában - figyelembe véve, hogy csak saját anyagot rögzítek - ez a díj engem illetne meg, mint szerzőt! Az én igazságom hol van? Fizetek és továbblépek. Javaslom, hogy a művész urak és hölgyek, meg a "művész" urak és hölgyek is lépjenek szépen tovább.
elfelejtette
2013. október 16. 14:58
"hanem praktikusan az állam által kivetett különadó" Pontosan, épp ezt fejtegettem egy másik fórumon is. Kicsit olyan ez, mint a magánnyugdíj. Az állam jogszabályban rögzíti egy magánszervezet garantált bevételét, ami felett szinte semmi rendelkezési joga nincs. Az anyjuk picsája, az a "jogos jussuk". Nem csak az üres adathordozókon van ilyen jogdíj, hanem a beépített memóriás eszközökön is. Mintha nem lenne elég az, hogy 27%-os a fogyasztási adó, még ez a tetű maffia is rátesz párezer forintot minden eszközre.
buckafej
2013. október 16. 14:48
Nocsak! Az úrfi, gondolkodik? És az alapján formál véleményt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!