Miért rinyálnak most a dalszerzők?

2013. október 08. 08:18

A helyzet olyan, mintha a bankbetétedből, vagy a fizetésedből különítenének el egy összeget valami fontos, igazságos dologra azok, akik kezelik.

2013. október 08. 08:18
Szabó Eszter
Szabó Eszter blogja

„A jogdíj az a pénz, amit a dalszerzők és a dalszövegírók kapnak és leginkább a tévék, rádiók és szórakozóhelyek fizetik a náluk lejátszott minden egyes dal után. Az Artisjus csapata intézi ezt az egészet: beszedi a tévéktől és rádióktól (meg sok más helyről) a jogdíjat és szétosztja épp annak, akinek jár, épp annyit, amennyi összejött.  Ez a dolga. A működésére fenntart ugyan annyit,amennyi kell neki, -  ennek összege mondjuk eléggé megfoghatatlan -  de legfontosabb feladata azért tiszta: előbb belapátolja ami a tied, aztán kicsengeti azt, ami a tied. Kész. Olyasmi, mint egy bank csak nem olyan. Végig a te pénzed vándorol benne, csak valaki más szedi be és osztja ki és a munkájáért önmagát is díjazza.

Kicsit egyszerűbben olyan az egész mostani helyzet, mintha egy barátnak azt mondanád, Józsikám, örököltem egy csomót, mert sajnos négy nagybátyám egyszerre ment el közülünk. Ha megkérhetnélek drága barátom, szedd már be ezt a pénzt az idén és a jövő májusban oszd ki nekem, rágjam meg az szívedet, ha megtennéd, lennél olyan kedves, drága testvérem.

Ekkor Józsi mondaná, hogy oké, de a melóért elteszek amennyit elteszek Lacikám (wtf??),majd egy idő után előjönne azzal a parádés ötlettel,hogy van neki egy jó haverja a Markolós Lacika, na annak van ehhez igazán agya, úgyhogy ő most át is adja neki a pénzem felét, ő meg majd kiosztja annak, aki erre jobban rászorul. Mert ő sokkal igazságosabban tudja kiosztani a pénzeket, mint a Jóska. Neki van érzéke ehhez. Megpályáztatja, aztán eldönti igazságosan a Hentes Ferkóval, hogy ki az aki erre igazán rászorul.

És a továbbiakban pediglen kikér magának minden ezzel kapcsolatosat.

Igazságosan.

Érted...?

I-GAZ-SÁ-GO-SAN..

Na hát ezért rinyálnak most a dalszerzők. Mert Markolós Laci most valaki más pénzével nagyvonalúskodik meg igazságoskodik, nem a sajátjával. A szerzők csak pályázhatnak a sajátjuk egy részére ezek után. A helyzet olyan, mintha a bankbetétedből, vagy a fizetésedből különítenének el egy összeget valami fontos, igazságos dologra azok, akik kezelik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rák úr
2016. december 04. 18:34
Könyörögve kérem, valaki dugja meg ezt a fapinát!
opht
2013. november 23. 19:09
Szeretem, mikor a liberálisok okoskodnak, és érveik igazolásához próbálnak analógiát találni. Ebből mindig vmi sántító ostobaság születik. A bankbetét megtakarítás. A szerzői jog meg vagyon értékű jog, a hozzá kapcsolódó díjat (adó?) jogszabályok veszik el emberek széles csoportjától, és rendelik emberek szűkebb csoportjához, és ennek megfelelően a jogszabályok ezt rendelhetik máshová, más felosztásban is. A sok ezer éves tulajdonjog egészen más gyökerű, a civilizációk kötőanyaga. Én spec. személy szerint elvből elvetem a szerzői jogdíjat. Az általános jogérzékem szerint sokkal mélyebben sérti emberek milliárdjainak a tulajdonhoz fűződő jogát az, hogy minden adathordozó után a kiválasztott, szűk, de erős lobbierővel bíró elitnek kell csengetni. Ha én egy pendrive-ra családi fotókat teszek, vagy ne adj'isten a saját demofelvételemet, akkor is fizessek Eszterkéknek???
KannibálTatárÚr
2013. október 10. 13:24
Tartsátok a szátokat! A jogdíj olyan disznóság, mint ha az útépítő cég mindenkitől, aki hasznélja az ÁLTALA épített utat, beszedné az egész út árát. No jó, nem az egészet, a 90%-ot. A jogdíjat kell megszüntetni! Mint minden munkáért, a szerző kapja meg a kialkudott árat és utána kus. Egy tipikus eset: a TV-ben leadnak egy számot, erre nem a tv-készülék feltalálója, gyártója kap pénzt, hanem a szám szerzője, akinek semmi köze a TV működéséhez. A jogdíj megszünésével rengeteg ingyenélő kényszerülne munkára és nagy összegek szabadulnának fel hasznos tevékenységre.
opht
2013. október 09. 20:23
A karbantartás amortizációs költség. Az nem jogdíj. A katedrálisok ált. ingyen megtekinthetőek, de ott is lehet karbantartás, vagy egyszerűen turistalehúzás, de az sem jogdíj. Petőfi összesnél pedig szerkesztői, nyomtatási, anyag- és marketingköltséget fizetsz, nem jogdíjat. Ha mégis van ott is szerzői jogdíj, akkor módosítok: mikor márc. 15-én hallgatod a "talpra magyar"-t, akkor mennyit kell fizetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!