Kofavilág

2013. augusztus 09. 14:58

Szerencsére szinte hetente nyílnak az újabb piacok, ahol már nem kofák és álkofák, hanem ős- és kistermelők árulnak olyan terméket, amelynek az eredete nyomon követhető.

2013. augusztus 09. 14:58
Vinkó József
Heti Válasz Online

„Aztán a kofák kihaltak, és megjelentek az álkofák. Ők a magyar piac hiénái. Ha kell, babos kendőt kötnek, pruszlikot öltenek, a tájszólást is megtanulják. Náluk minden »bio«, »öko«, »háztáji«. A mélyhűtött lengyel rókagombát »hajnalban szedték az Őrségben«, az izraeli eper »mézédes magyar szamóca«, a marokkói káposzta »vecsési«, a ketreces tojás »kapirgálós tikmony«. »Meglátja lelkem, micsoda széke van ennek!« ‒ mondja a paraszt néni az óbudai piacon, amikor megveteti a hatvan forintos tojást. Odahaza látom meg rajta a 3-as számot, amely a legrosszabb tojásminőséget jelöli: az én derék nénim az Aldiban vette egy húszasért, beáztatta teavízbe, majd rám sózta némi műmájer szöveggel ‒ háromszoros áron. De még ő is jobb, mint a vietnami, kínai műkofák, akik átcímkézett lengyel zöldséget kínálnak a Vásárcsarnokban »magyar termékként«.

Szerencsére szinte hetente nyílnak az újabb piacok, ahol már nem kofák és álkofák, hanem ős- és kistermelők árulnak olyan terméket, amelynek az eredete nyomon követhető. A káptalantóti, fonyódi, tihanyi piac, a Szimpla kerti Háztáji Piac, a városszerte (például a Hegyvidéken) nyíló termelői vásárok a piackultúra új fejezetét jelentik. A kofavilág pedig elenyészett. Már csak a parlamentben él tovább kofatempó formájában. A hajdani kupecek, vigécek átadták helyüket a mai politikai kufároknak: mind alkudozik és bölcsel, nemzetről és hazáról vizionál, közben reményt akar pénzre cserélni. Az ilyeneket Szabó Dezső csak így nevezte: »kofadögök«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. augusztus 10. 04:20
A vásárlás bizalmi kérdés. öklömnyi tökízű magyar eper nincs. aki ilyet árul egye is meg!
blumen
2013. augusztus 10. 04:16
Nesze semmi fogd meg jól!Ennyi.Kiváncsi lennék arra,hogy mennyit fizetnek egy ilyen szösszenetért,mert nem éri el a "minimál bért"!
hátakkor
2013. augusztus 09. 19:28
magyar dinnye jó, azt kell venni és kész.
Zokni
2013. augusztus 09. 16:17
"Szerencsére szinte hetente nyílnak az újabb piacok, ahol már nem kofák és álkofák, hanem ős- és kistermelők árulnak" - írja. Ezt honnan veszi? Történt volna valami a mezőgazdasági vonalon? A felszaporodó piacok, és árusok megjelenése egyszerű idény-jelenség. Majd ősszel - amikor becsuknak - hallgat, és tavasszal megint örvendezik? Persze csak akkor, ha a Fidesz lesz az, amelyik éppen nem csinál semmit a magyar mezőgazdasággal. Hát, mondjuk a földszerzésen kívül... Mert a Fidesz sem hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!