A halálos kánon

2013. április 10. 11:02

Amikor Bándy Kata cigány gyilkosa felett mondtak ítéletet, egy ország suttogta, üvöltötte, dadogta riadtan és felháborodva önmagának: ez megint cigány volt.

2013. április 10. 11:02
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Így lett minden bűnelkövető áldozat, és a társadalom pedig az állandósult bűnös. Ez az az érzés, amit nem lehet tovább elviselni. És amit nem is fog már sokáig elviselni egyetlen európai társadalom sem. Foucault szerint »mivel az iparosodás a munkaerő szabad piacát követeli meg, a 19. század büntetőmechanizmusaiban csökken a kötelező munka, felváltja a javító szándékú fogság«. De hol van már a boldog 19. század? Ma egy szélsőségesen individualista, szélsőségesen és önmaga paródiájává váltan liberális, szélsőségesen globalizált, szélsőségesen szekularizált és minden elődjénél álságosabb társadalom megpróbál eltekinteni a büntetéstől. Egyrészt azért, hogy fogyasztói megmaradjanak; s paradox módon éppen azért terheli a bűnt a vétkes helyett a többségi társadalomra, mert a képtelen vád alatti létezés a gondolkodás és a helyes önértékelés ellen dolgozik, s a többségi társadalmat a »politikailag korrekt« terrorjának gondolattalanságába és az önsorsrontó önszabályozás börtönébe zárja. Mindeközben a valódi bűnelkövetőket újra és újra rászabadítja a társadalomra, és megtiltja, hogy a társadalom megnevezze őket.

Amikor nyilvánosságra került a hír, hogy Páva Zsolt gyönyörű lányát brutálisan összeverték annak a napnak a hajnalán, amikor Bándy Kata cigány gyilkosa felett mondtak ítéletet, egy ország suttogta, üvöltötte, dadogta riadtan és felháborodva önmagának: ez megint cigány volt. És az ország megint nem tévedett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2013. április 11. 13:43
Nézem a likeokat, a dislikeokat 187-173 arányban vezet a like. Mindössze 14 szavazattal vezetnek az egyetértők.Majdnem 50-50% a tetszik és nemtetszik arány... Nos, a dislikeolóknak kívánom- bármennyire otrombának tűnök - a környezetükben lévő ismerőst kapja el egyszer egy ilyen tesztoszteron túltengésben szenvedő cigányállat! Nem a rokonságból...azt még nekik sem kívánom. Viszont szeretném egyszer megtudni, hogy a l'art pour l'art, csakazértis nemtetszésen kívűl, miféle érzés, vagy gondolat, netán magyarázat motiválja őket?
Öreggyula
2013. április 10. 22:18
Elég a börtönök összetételét elemezni (100 ból 90-95 füstős) és meghallgatni, megnézni Lakatos Attila Borsodi Vajdát, Youtube-on. Mert az egyetlen ember aki ki meri mondani az igazat... http://www.youtube.com/watch?v=S-MGvGROXjU&list=LLM7mqhqvBNWoogWLi4QgxEQ Segélyen felnőtt egy nemzedék... Itt az eredménye... Ráadásul Bayernek rohadtul igaza van!!!
OberEnnsinnen
2013. április 10. 15:10
Remélem, sokan egyetértenek! Minden gyerek valódi esélyt érdemel. Kérdés: akinek szülei nem képesek önmaguk életéről döntésekre, azok hogyan lennének képesek ártatlan csecsemők életét óvva építeni? Az első, mindent megelőző lépés, kimondani: az állam bűncselekményt követ el, amikor támogatja, orientálja fiatalkorúak - 18-19 éven aluliak - gyermekszülését. Ezt mindenképpen világossá kell tenni. 18-19 éves kor alatt NE KAPJON állami pénzt gyermeknevelés címén senki.
RAMBO
2013. április 10. 14:55
Kb. ide vezet az ilyen beszéd: http://www.origo.hu/itthon/20130410-baonhu-kenyszerintezkedes-kozben-halt-meg-egy-orgovanyi-ferfi.html Valószínűleg cigány volt (direkt vagyok előítélettel). Lehet, hogy többszörös visszaeső. Talán sose dolgozott. Biztos, hogy halált érdemelt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!