Felsőoktatás: ha felrobbantjuk, nem eshet több baja, igaz?

2012. december 07. 19:36

Az országnak elemi érdeke lenne minél több pénzt a fiatal generáció minél jobb és versenyképesebb oktatásába fektetni, például a magyar futball helyett.

2012. december 07. 19:36
Alternatíva szerkesztőség
Alternatíva

Van az a történet, hogy miközben a szovjet légierő szétbombázta Finnországot 1939-ben, Molotov a szovjet rádióban arról beszélt, hogy szó nincsen bombázásról, csak ételt dobnak le az éhező finneknek (akik hamarosan elkezdték Molotov piknikkosarainak nevezni a bombákat, hogy aztán cserébe Molotov-koktélokkal fogadják a szovjet tankokat). Hát ezt csinálja a magyar kormány is: megvédi a nyugdíjakat, a közmédiát, a választójogot, és most legújabban a felsőoktatási keretszámokat is. Hiszen ha valamit felrobbantunk, annak már nem eshet több baja, nem igaz?

Nem világos, hogy mi a kormány célja a felsőoktatás és a közoktatás szisztematikus leépítésével. Ha egy Debreczeni József-féle narratívát követünk, akkor gondolhatunk arra, hogy minden diktatúra fél a gondolkodni képes, tőle független emberektől, és hogy nyilván kevesebbet fog pofázni az a gyerek a Coca-Cola-gyárban, mint ha filozófusnak tanulna a filozófusbűnözőktől, vagy a jogásznak, ne adj’ Isten, közgazdásznak. Utóbbi valóban félelmetes perspektíva lenne a kormánynak.

De ha hanyagoljuk a vulgárdemokrata irányvonalat (melynek egyre több szerzőink által is kritizált rettegése látszik valóra válni), akkor is elmondhatjuk, hogy a kormány politikája egyre több fiatalt zár ki a felsőoktatásból, vagy ösztönöz arra, hogy külföldön folytassa tanulmányait. Kizár, mert sem a tandíjak megfizetésére, sem a külföldi tanulás finanszírozására nincsen pénze a magyar családok jelentős részének. Örülnek, ha jut ételre, meg benzinre. Ezzel az irányvonallal nem tudunk egyetérteni. A megvalósuló új rendszeren belüli hangsúlyok eltolását, azaz a humán- és társadalomtudományok támogatásának erőteljes csökkentését szintén nem tartjuk üdvösnek.

Nem azt mondjuk, hogy a felsőoktatás rendszerváltás utáni állapota, vagy a Magyar Bálint-féle reformkoncepció ideális lett volna. Egyáltalán nem volt az egyik sem. Az országnak kevesebb, de jobban támogatott, minőségi képzést nyújtó felsőoktatási intézményre lenne szüksége, szigorú felvételi követelményekkel. Ezt a kevés felsőoktatási intézményt kéne inkább több pénzzel támogatni, mint egyre kevesebbel. Az új rendszerben a néhány szerencsés ösztöndíjas és a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező fiatal mellett az tanulhat tovább, aki vállára veszi már ilyen fiatalon a diákhitel adósságának terhét, mely terhet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk „állami finanszírozásnak”.

Szerkesztőségünk nem tartja vállalható álláspontnak, hogy a felsőoktatásból rengeteg pénzt von ki a kormány, miközben a nyugdíjasok még mindig szinte ingyen utaznak, és a nyugdíjak is folyamatosan emelkednek. Az országnak elemi érdeke lenne minél több pénzt a fiatal generáció minél jobb és versenyképesebb oktatásába fektetni, például a magyar futball helyett.

Az elvileg a hallgatók érdekeit képviselő hallgatói önkormányzatok pedig hallgatnak, illetve későn kiabálnak, miután a leépítés első fázisához bőszen asszisztáltak. Hol van a 2008-as hevület? Miért nincsenek utcán HÖK-szervezésben az egyetemisták? Hol késik a válasz Orbán „piknikkosaraira”? Népszavazás? Ugyan már. Utcára, egyetemisták, utcára gimnazisták!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. december 08. 15:43
1998-ban az első Orbán kormány felemelte a felsőoktatásba felvehető fiatalok számát. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy csökkentsék a fiatalok közötti munkanélküliséget. Ez nyilvánvalóan átmeneti és látszatintézkedés volt. Kegyetlen dolog, hogy fizetni kell a tanulásért. De arra jó, hogy számot lehessen vetni azzal, hogy személy szerint megéri-e.
Zokni
2012. december 08. 09:27
Egyébként valószínűleg nincs más célja Orbánnak, mint az, hogy az állami kiadásokat tartósan lecsökkentse. Fokozatosság, és társadalmi elfogadtatás nélkül, mert ez a tapasztalatok szerint nyilvánvalóan választási vereséghez vezetne. Az e miatti várható népszerűség-csökkenést csak azzal akarja kompenzálni, hogy felszámolja a demokratikus politikai váltógazdálkodás kereteit. Társadalmi struktúra átalakításában is ügyködik, a „magyar” középosztályt akarja erősíteni - ez a felső réteg valójában... Mindenképpen erőt akar mutatni. Ez elsősorban a viszonylag kis termetéből adódó kompenzációval magyarázható, tehát ennyiben valóban a közvetlen személyiségének felel meg a politikája. Ezért megy birokra az Eu-ban, aki nem is tud róla, hogy egy szőnyegen küzd a kisegérrel, és ezért nem "enged az IMF-nek", mely persze nem akar tőle semmit. De a lényeg a (tudat alatti) következetesség. Célfüggvény=érvényesülnöm kell! Mellékcélok: öt gyerekem van, egyszer angol futballcsapatom lesz. Keretfeltételek: tartós választási győzelem, állam redukálása, magyar támogatók szerzése, Eu perifériáján maradás. Innentől egy lineáris matematikai modell végig vitele. Persze mindez szigorúan ösztönösen, és játékosan. Ahogy a foci is igazán élvezhető. Mindennek érdekes promóciós velejárója, hogy nem hogy nem szerez támogatókat a nyilvánvaló állami áldozatvállalás-csökkentő projektjéhez, hanem ellenkezőleg: egyszerűen letagadja, hogy ezt csinálná. Olyan, mintha a reklám azt sulykolná, hogy "…használjon disznózsírt, ha jó alakot akar!" Ebben szolgálja őt a teljes közmédia, mely szakértőket állít a csatasorba, hogy méltassák a vastag hájat a hason. Őszinte pillanataiban elsősorban ideológiai vigaszt próbál nyújtani, melynek választási előnyei is lehetnek: a magyarkodással, és turulprojekttel a jobbszélről vehet el szavazókat, a "fogyasztói társadalom vége", és a "munka társadalma" szöveggel meg balról. A legfontosabb, hogy minden eshetőségre felkészülve – tehát a legrosszabbra is –, jó családapa és nemzetségfő létére önálló üzleti vállalkozást is visz. Azt, amihez igazán ért: elfut a jobbszélen, és bead egy adókedvezmény iránti, visszautasíthatatlan kérelmet, hogy az állam feltőkésítse az üzletét Felcsúton...
beflower
2012. december 08. 09:09
Valóban miért kellet a felvételit eltörölni? Sérül a demokrácia?Mese beszéd!A felvételi garantálja az alkalmasságot,hanem teljesitettél akkor is kihullotál!Minek ennyi "jól"képzett közgaszdász,jogász?Hová jutott ennek ellenére a magyar gazdaság?A kommunikációs,népművelő,szociológus,és egyéb túltermelt diplomásokról már ne is beszéljek!Igenis joga legyen az államnak saját szükségleteinek megfelelő diplomás képzésre,ezt támogassa.A többi meg legyen az egyén problémája,máshol is igy van!
magyar99
2012. december 08. 03:11
Ha egy nagyszeru focistat kinevel egy klub es azt megveszi valamelyik kulfoldi csapat egy rakas penzt fizet a hazai klubnak.Abbol a penzbol lehet ujjabb fiataloknak lehetoseget adni.DE!!!! ugyebar ha kitanitunk egy jo szakorvost 5+2 ev es az elmegy Angol,Nemet,Holland betegeket gyogyitani,ki fizeti meg a tandijat,mert ugyebar se az Angol,se a Francia,SE a nemet stb nem fizeti ki az Egyetemeknek a Dr tandijat. Nekunk marad az Afrikabol jott ketes vegzetsegu Dr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!