Alternatíva 4.0

2012. december 03. 11:09

Az Alternatíva rendkívül heterogén szerkesztősége arra vállalkozik, hogy a napi közélet eseményeire reflektáljon olyan formában, mely a fiatalok számára érdekes és fogyasztható, miközben különböző utakon megoldásokat próbál találni az ország problémáira.

2012. december 03. 11:09
Alternatíva
Alternatíva

„Úgy látjuk, hogy 2012-re Magyarország morális, szellemi, társadalmi és gazdasági állapota komoly válságba került. A rendszerváltoztató generáció és értelmisége, valamint a rendszert-, vagy csak nevet változtató pártok egyre mélyebb gödörbe vezetik az országot, miközben az egyre súlyosabb problémákra nem adnak választ. Úgy gondoljuk, hogy Magyarország teljes gázzal a szakadék felé tart, leszakad nem csak a folyton áhított nyugati életszínvonaltól, de lassan a saját régiójának élet- és szellemi színvonalától is. Ezt a végzetes menetet – melyben ott masíroz magyar gárdista és cigány gárdista, antifasiszta és antiszemita, kisboltos Teri néni és nagybankos Sándor bácsi – a kortárs magyar politika intellektuálisan és morálisan kiüresedett, hiteltelen szereplői vezették az elmúlt évtizedekben, és vezetik most is.

Az egyik szűkebb probléma pedig az, hogy a rendszerváltozás körül, illetve az utána született generáció vagy tesz az egészre itthon, vagy reményeit vesztve lelép külföldre, esetleg betagozódik a szellemi és politikai Mariana-árok valamelyik oldalára. Az Alternatíván olyan fiatalok publikálnak, akik foglalkoznak a napi közéleti eseményekkel, és azt szeretnék elérni, hogy kortársaik is foglalkozzanak vele. Ugyanis ezen a – régi ellentétektől mentes, épülő kommunizmust meg nem tapasztaló – generáción nagyon sok múlik. A sok mocsok miatt azonban egyáltalán nem, vagy csak a fasisztázásba/kommunistázásba belefásult bácsik és nénik szemüvegén keresztül látnak rá az ő jövőjüket formáló eseményekre. És menetelnek ők is – menetelünk mi is – a gödörbe, a hetedik koporsóba.

Ezen akarunk változtatni

Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, de demokratikus ellenzék sem vagyunk. Nem vagyunk liberálisok, kapitalisták, ifjúkonzervatívok, konzervatív-liberálisok, keresztények, nemzetiek vagy internacionalisták – bár a fentiek közül talán a kommunistát leszámítva minden irányzat képviselteti magát szerzőink között. (De várjuk a hithű kommunista ifjúságot is, ha létezik ilyen!) Gondolkodó fiatalok vagyunk, akik utáljuk a hülyeséget és az arcátlan, cinikus hazugságot, ha jobbról, ha balról érkezik, viszont nem hallgatjuk el azt sem, ha valaki valamit jól csinál. Fiatalok vagyunk, akik szeretnének végre a valódi problémákkal foglalkozni, levetkőzve a közmondásos kategóriákat. Emellett szeretnénk, hogy kortársaink is vitaképesen, saját értékeikkel konzisztensen, higgadtan gondolkodjanak az ország és a világ dolgairól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hétszűnyű Kaponyányi Monyók
2012. december 03. 13:01
Hát azért az, hogy hithű kommunista ifjak jelentkezését is várják, az elég gáz beszólás volt. Nem hiszem el, hogy kommunistának lenni 2012-ben még mindig vállalható álláspont. Hogy ennyit nem sikerült elérni 22 év alatt, elég szégyen. vajon hithű reformnácik jelentkezését miért nem várják?
nyoooc
2012. december 03. 12:57
Első olvasatra: Hmmm! Szimpatikus! Második olvasatra: Nem lehet sokféle nézetet teljes egyetértésben, együtt képviselni. Kultúráltan megvitatni is szinte lehetetlen (de ez csak a rossz tapasztalat). Harmadik olvasatra: A friss hang tényleg hiányzik, úgyhogy hajrá! Mandiner: Lehet szemlézni! :)
drkovax
2012. december 03. 12:29
Az ilyen "alternatív" csoportokból vagy semmi sem lesz, mert az ellentétek szükségképp szétfeszítik az együttműködés kereteit, vagy kiderül róluk, hogy az idealista máz alatt valójában szélsőbalos világmegváltó anarchisták rejtőznek ...
USsange
2012. december 03. 12:07
Az a szakállas majom ott a kép közepe táján, a koszos törölközővel, az dánielpéter?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!