Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Demonstráció és regisztráció

2012. november 29. 18:39

Ha ahhoz, hogy valaki részt vegyen az országgyűlési választáson, fel kell vetetnie magát egy listára, miért ne lehetne ugyanezt elvárni azoktól, aki robbanásveszélyes helyen akarnak gyűlésezni és felvonulni?

2012. november 29. 18:39
Pelle János
Gondola

„Csak a huszadik századi tömegdemokráciákban és totalitárius rendszerekben érezték szükségét egyes pártok és mozgalmak, hogy két választás között tömegeket »vigyenek az utcára« és ezzel nyomást gyakoroljanak a közvéleményre, illetve a kormányzatra. A politikusok által megszervezett nép üzen a hatalmon lévőknek. Az, hogy pontosan mit, több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy hány embert sikerült felsorakoztatniuk, mik voltak a jelszavaik, miként viselkedtek, és hogy miként számolt be az eseményről a média, melynek »ingerküszöbe« a sorozatos megmozdulások alkalmából, az ügyektől függően, állandóan emelkedik. Van, amikor két tucat tüntető feltűnést kelt, van amikor kétezer sem.(...)

Nyilvánvaló, hogy a tüntetésre szóló engedély, amit a hatályos törvények szerint a rendőrségnek ki kell adnia, nem terjedhet ki a tudatos provokációra, az interetnikus gyűlölet szítására. A hatóságnak ki kellene kötnie, hogy a rendezvény résztvevőinek, annak befejezése után, gyorsan el kell hagyniuk a környéket, mert ha nem ezt teszik, a rendőrségi védelem helyett szankciókra számíthatnak. Továbbá meg kellene követelni, hogy  a kisebb, cigányok lakta falvakban, illetve városrészekben csak azok demonstráljanak, akik előzőleg személyesen jelezték ezt a szándékukat, azaz tüntetőként regisztrálták magukat. Szóba kerülhet az is, hogy a szervezők anyagi biztosíték helyezzenek letétbe, az esetlegesen okozott károk megtérítésére. 

Elejét kell venni annak, hogy ugyanaz a radikális társaság, még ha több szervezet nevében is, egyszerre több helyen, ugyanarra a napra jelentsen be demonstrációt. (Így meg lehet gátolni, hogy az igen költséges rendőrségi készültséget feleslegesen rendeljék, mint legutóbb Csókakőn.) Ha ahhoz, hogy valaki részt vegyen az országgyűlési választáson, fel kell vetetnie magát egy listára, miért ne lehetne ugyanezt elvárni azoktól, aki robbanásveszélyes helyen akarnak gyűlésezni és felvonulni? Természetesen a tüntetők előzetes regisztrációja szóba sem jöhet Budapesten, illetve a nagyobb városokban, azokon a helyszíneken, ahol nem fenyeget a többség és a kisebbségi közötti, etnikai jellegű konfliktus. Mindehhez természetesen módosítani kellene a hatályos gyülekezési törvényt, amit azonban minden parlamenti párt támogatna, a Jobbik kivételével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2012. november 30. 08:57
Volt idő a szovjet megszállás éveiben, amikor Magyarország vezető emberei kettős állampolgársággal rendelkeztek magyar állampolgárok is voltak, egyidejűleg szovjet állampolgársággal is rendelkeztek. Tevékenységük nem a magyar nép érdekeit szolgálta.
szintiboj
2012. november 29. 20:53
...
balbako_
2012. november 29. 18:52
Tüntetés, pláne tömegtüntetés akkor van, amikor az emberek sokasága úgy érzi nem jól mennek a dolgok. Az izgága íróasztal forradalmárok ígértek forró tavaszt, forró őszt és nem történt semmi. Tömeg akkor volt amikor az ország szuverenitása veszélybe került.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!