Bolhacirkusz és szabadság

2012. november 05. 16:07

Valóban szabadok vagyunk-e? Nincsenek-e, s ha vannak, hol vannak szabadságunk határai?

2012. november 05. 16:07
Hankiss Elemér
Hankiss blog

„Szeretünk hinni abban, hogy szabad országban, szabad világban szabadok vagyunk. De azért nem árt időnként alaposan körülnéznünk. Valóban szabadok vagyunk-e? Nincsenek-e, s ha vannak, hol vannak szabadságunk határai?     

Eszembe jut erről Ionesco-nak, a híres francia drámaírónak egy története. A bolhacirkuszról ír. Idézem:

 »Létezik valami, amit bolhacirkusznak neveznek. A bolhák idomíthatók; az első teendő az, hogy rávegyük őket arra, hogy ne ugorjanak soha többé. Hogyan érhetjük ezt el? A bolhák fölé üveglapot kell tennünk. Megpróbálnak ugrani, beleütköznek az üvegbe, és leesnek. Egy idő után már meg sem próbálnak ugrani. Az üveglapot el lehet venni, és a buta bolhák már egyszerűen csak körbe sétálnak; noszogathatjuk őket az ujjunkkal, rájuk fújhatunk, de soha többé nem ugranak.«

 Nem merek felnézni. Hátha felettem is ott van már a láthatatlan üveglap. Hátha már én sem igazán ugrálok. Vagy csak siralmasan, óvatosan, laposan ugrabugrálok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drugics3
2013. december 12. 10:37
Antall József halálának évfordulóján jegyezném meg ismét, s nem elégszer, hogy hankiss elemér egy igazi karrierista szemét ember. Egy undorító, barátját hátba szúró, megvásárolható tetű, egy mocskos trójai faló, egy igazi gerinctelen patkány, olyan véglény, akiknek köszönhető az, hogy sosem volt itt rendszerváltás. Remélem sokat fog szenvedni maradék, hátralévő napjaiban, remélem a sors igazságot szolgáltat. Nem Antallnak kellett volna idő előtt távoznia, hanem pl. ennek a rohadéknak.
blablabla
2012. november 06. 11:08
A szabadságvágy minden emberbe kódolva van, ugyanúgy, mint pl. az Isten-hit. Elfojtása - az egyéntől függő - csak bizonyos határig lehetséges úgy időben, mint térben vagy fokban.
Fakutya tizedes
2012. november 06. 00:48
A szürkeállomány ötszáz éve filózik azon, mi is a szabadság, de nem tudnak rájönni. Saját korlátaik közé vannak zárva.
next mindig élni fog
2012. november 06. 00:05
Ez fantasztikus írás és el is mentem, hogy néha előhozzam a bolhahuszároknak! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!