A részmunkaidő kétélű fegyver

2012. augusztus 23. 12:48

A jövő egyre inkább a család és a háztartás működtetésében, illetve a munkahelyi terhekben egyaránt osztozó szülőkről fog szólni.

2012. augusztus 23. 12:48
Szél Bernadett
családháló.hu

„Ha a nők foglalkoztatásáról beszélünk, Magyarországon valóban a gyermekszülés számít mérföldkőnek: míg a gyermektelen magyar nők munkaerőpiaci jelenléte nem marad el az uniós átlagtól, addig az óvodáskorú gyermeket nevelők körében 15 százalékos, a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelők körében pedig már 46 százalékos a lemaradásunk (OECD 2007). Ráadásul európai összehasonlításban a magyar foglalkoztatott nők töltik a legtöbb időt jövedelemszerző munkával egészen addig, amíg gyermeket nem vállalnak – ekkor megtörik a nők munkahelyi életpályája, amelyet igazából a nők nagy része sosem hever ki. A helyzet azért is súlyos, mert minden mérvadó magyar és nemzetközi kutatás azt bizonyítja, hogy a nők munkaerőpiaci jelenléte erősen összefügg a népesedéssel, oly módon, hogy éppen ott nagyobb a népszaporulat, ahol a nők nagyobb tömegben tudnak jelen lenni a munka világában. Nem igaz tehát az az elgondolás, hogy ha a nők otthon maradnak a szülést követően, több gyermeket fognak szülni – ellenkezőleg, kevesebbet.

Kézenfekvő tehát, hogy a kormányzatnak mindent meg kell tennie azért, hogy a nők ne szoruljanak ki a munkaerőpiacról, és olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a munkaadóknak is megérje nőket alkalmazni. (...)

A nők foglalkoztatása terén valós változást csak oly módon tudunk elérni, ha beismerjük: az édesanyák változatos társadalmi szerepeket tudnak ellátni, és rengetegen közülük ezt kifejezetten ambicionálják is. Ez védelmet jelent a szülőknek, a családoknak. Az elmúlt évek során jelentősen változtak a férfiakkal kapcsolatos elvárások is: a munkából hazatérő, kész vacsorát kapó és utána az újságot olvasó édesapák, akik a háztartás és a család működtetésében aktívan nem vesznek részt, egy korábbi korszakot idéznek. A jövő egyre inkább a család és a háztartás működtetésében, illetve a munkahelyi terhekben egyaránt osztozó szülőkről fog szólni, ami a két nem egyensúlya szempontjából nagy lehetőség: partneri és nem alá-fölérendeltségi viszonyban, egymást kölcsönösen támogatva miként lehet a leghatékonyabban érvényesíteni a kisközösség érdekeit. Az otthon életében aktívan részt vevő édesapa a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából is létkérdés, kutatások sora bizonyítja a szoros apa-gyermek kapcsolat áldásos hatásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 24. 08:16
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kris_(fegyver) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Kris_bali.jpg/220px-Kris_bali.jpg
trendo
2012. augusztus 24. 07:59
Munkavállalói oldalról nézve: 1. A női bérek még teljes munkaidőben foglalkoztatva is alacsonyak. Ha megfelezed őket már komolyan felmerül egy nőben: Ennyiért érdemes? 2. A munkahely távolsága ugyanakkora marad. De ha négy órás foglalkoztatás "kedvéért" utazol oda vissza még két órát, ugyanúgy elment a napod. 3. Pont azokban az ágazatokban nincs elég négyórás munkahely, ahol a legtöbb nő dolgozik. Pl. a közigazgatásban, az oktatásban, a kereskedelemben és vendéglátóban.
beflower
2012. augusztus 24. 07:41
Részmunkaidő alkalmazása megint egy olyan kérdés amit máshol már rég megoldottak. Németország: Mini job. 400 Euroig adomentes, és oriási igény van rá! Megint nem a lényegi kérdés van teritéken: Mikor lesz Magyarországon a dolgozó/nö,vagy férfi/ megfizetve? Meddig folytatják még az emberek lerablását/kormánytol függetlenül/? A jövedelmi viszonyokat kell helyre állitani,nem mindenféle állságos problémára/ antiszemitizmus,rasszizmus,ingyenélés az adofizetök pénzén/ szarpofozási szinten foglalkozni.Miért kerül ugyan annyiba, vagy kevesebbe az élelmiszer Pl. Németországban, mint otthon.Erre A válasz mert piacgazdaság van!A Munkaerö piacon miért nincs?Rendbe kell tenni a munka világához kapcsolodo törvényeket, hogy a dolgozni akarokat segitsék. Ez munkahelyeket is teremt, nem keveset!A munka vállalásnak csak az egyén akarata szabjon határt! Lásd: közmunka otthon. Nem azzal kéne törödni, hogy miért kell utaznom 20 km.-ert, hanem kezdetben végre lesz mit enni a gyereknek. Tisztelettel Bajorországbol: Beflower
Feyszáll
2012. augusztus 23. 16:27
"az édesanyák változatos társadalmi szerepeket tudnak ellátni, és rengetegen közülük ezt kifejezetten ambicionálják is." Mások pedig nem. Dobrev Klara mindezeket már elgőgicsélte a Corvinus egyetemen 2008-ban. Aztán csökkentették a gyest háromról két évre. Egyébként nincs munka, nincs bölcsőde.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!