Az igazi tragédia

2012. június 19. 17:45

1848-49 hősies erőfeszítései után, az 1867-től kezdődően elkövetett hibák és bűnök miatt, nem tudtunk megvalósítani egy igazi polgári társadalmat és polgári nemzetállamot.

2012. június 19. 17:45
Lendvai L. Ferenc
Galamus

Mármost a magyar polgári átalakulás nagy megálmodói, Kossuth, Deák és Eötvös pontosan így képzelték el a dolgot. Mintaképként a francia államnemzet eszménye lebegett a szemük előtt, ahol több nemzetiség létezik ugyan etnokulturális alapon (olaszok, németek, bretonok, flamandok), de politikai értelemben csak egyetlen közös francia nemzet van. Ugyanígy a polgári Magyarországon is lehetett volna – az ő elgondolásuk szerint – több nemzetiség, szabadon kifejlesztett saját kultúrával, de csak egy magyar politikai nemzet, amelynek tagjai nemzetiségüktől függetlenül szolidárisak egymással politikailag. A baj »csak« az volt, hogy ezt a szép elgondolásukat nem tudták keresztülvinni a magyar uralkodó osztályok korlátolt ellenállása miatt. És mire az urak, mondjuk a morálisan becsületes, de politikailag vak Tisza István, fölébredtek (ha ugyan egyáltalán fölébredtek), már késő volt. Trianonban valójában az a magyar tragédia került napvilágra, hogy 1848-49 hősies erőfeszítései után, az 1867-től kezdődően elkövetett hibák és bűnök miatt, nem tudtunk megvalósítani egy igazi polgári társadalmat és polgári nemzetállamot. Ez az igazi trianoni tragédia. Ennél nagyobb tragédia talán már csak az, hogy az ország azóta sem tud rádöbbeni a valóságra, és szembenézni a tényekkel. Még ma is azt hiszi például, hogy a nemzet mintegy naturálisan a közös nyelven és kultúrán alapul, nem pedig az együttélő állampolgárok közös, tudatos politikai szolidaritásán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
facit
2012. június 20. 11:03
A trianoni tragédiához vezető úttal még egyetértek, DE Tisza István naivitásáról írottakkal és a mai nemzetpárhuzam erőltetett következtetéseivel már nem ! Ezt a szerző egyszerűen nem akarja megérteni, vagy rosszabb, érti, de szándékosan megvezeti az olvasót. Több szerénységet kívánok neki.
bigyomail
2012. június 20. 11:02
Ez mind azért van, mert az ország nem fogadja meg az alapító intelmeit: "A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén [...] Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti,[...] Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. "
NeMá
2012. június 20. 04:10
Annyira, de annyira unalmas. A rosszakarók halálra szekálnak minket ezzel az antiszemita bélyeggel. Egyszerűen nem szabadna egy sort sem válaszolni ezekre. Olyan cikkre reflektálj, amivel egyet értesz. Egy csomó időt megspórolsz, ha olyanon vitázol amin érdemes. Le kell szavazni aztán csókolom.
Soma
2012. június 19. 19:38
Uramisten! Most kell megtudnom, miért nem lehetett megvalósítani itt egy nemzetállamot? Eddig azt hittem, hogy amiatt, mert rengetegen "utáltak és utálnak" bennünket , mert szinte az egyetlen nép vagyunk, akik nem kérdezik a vándort, merről jött, hanem asztalhoz ültetik. Szóval Trianont csak annak köszönhetjük, hogy nem voltunk eléggé "odaadóak". Stalin, Churchill, Roosevelt meg sálat kötögettek "menet közben" .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!