Csőtop és Horthy

2012. február 12. 15:42

Tömegek záródnak be a saját politikai karanténjukba, az Echo TV, az ATV vagy a Facebook üzenőfala által teremtett valóságba.

2012. február 12. 15:42
Kiss Tibor Noé
Új Szó

„Aztán eljött február 7-e, az országértékelés napja, amikor Orbán Viktor a nagy korongos, Wayne Gretzky bon mot-jával fejezte be háromnegyed órás előadását. Tudják: nem oda kell korcsolyázni, ahol a korong van, hanem ahol lesz. A beszédet követően az Index meginterjúvolta az Orbán-fanok kemény magját, a rózsadombi B-középet. S láss csodát: számukra a Békemenet valódi spirituális élményt adott, olyan élményt, amely akár az egész országot megváltoztathatja. Az emberek valahogy mintha nemesednének a felvonulás óta. Azóta fordul elő, hogy megvár az autóbuszsofőr – érzékenyült el a kamerák előtt az egyik hölgy, új értelmet adva a szociológiai tény már-már feledésbe merült fogalmának.

Nagy szerencse, hogy demokráciában élünk, mindenki azt gondol, amit akar – még Mészöly Kálmán is. Az is belefér, hogy ugyanarról az eseményről homlokegyenest ellenkező értelmezések születnek, a Békemenet kapcsán például ugyanúgy beszélhetünk a magyarság morális feltámadásáról, mint százezerszám’ Budapestre buszoztatott, kilóra megvett tüntetőkről. Ami viszont riasztó: tömegek záródnak be a saját politikai karanténjukba, az Echo TV, az ATV vagy a Facebook üzenőfala által teremtett valóságba. A kritika és az önkritika képessége kihal, a közéleti nyelv retardálttá válik, ezáltal alkalmatlannak bizonyul az érvelésre, egymás meggyőzésére. A nyelvi után lassan a fizikai kapcsolat is megszűnik az egyes csoportok között, s végül már az is meglepetést kelt, ha időről időre kiderül, mások mást gondolnak ugyanarról. S egyáltalán: léteznek, itt vannak közöttünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. február 13. 03:31
nyugitipcsi, jobb ha ezek a tömegek zárkóznak be a maguk teremtette disznókennelekbe, mintsem ,ha mi zárjuk be őket közpénzen a Csillagba. Tul drága lenne a hazának ez a sok szemét.
Soma
2012. február 12. 19:35
Ugyanarról mást gondolni meg csak információ hiányában, vagy a személyiségfejlődésben bekövetkezett különbözőségek miatt lehet.
Soma
2012. február 12. 19:34
"A nyelvi után lassan a fizikai kapcsolat is megszűnik az egyes csoportok között, s végül már az is meglepetést kelt, ha időről időre kiderül, mások mást gondolnak ugyanarról. S egyáltalán: léteznek, itt vannak közöttünk.”" ---- A francot! Az emberek elidegenedtek egymástól. Ez a netes "kapcsolat" meg szinte fabatkát sem ér. Néhány hülyegyerek itt éli ki magát, néhány ember meg -láthatóan- tovább is lát a netnél. Ugyanarról meg csak információ hiányában, vagy a személyiségfejlődésben bekövetkezett különbözőségek miatt lehet. Ma olyan emberek osszák az észt, akik az életükben nem beszélgettek még 10 percnél többet egy másik emberrel igazán. Ez is kiforrja majd magát, miután nem lesz pénz fenntartani a "ketyerét". A lét és a tudat összefüggése nem túl bonyolult dolog.
dunai gyerek
2012. február 12. 19:24
tata én kettőt vittem a hónom alatt a menetre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!